https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Babka murzynkowa

Dziś zapraszam na kolejną bardzo smaczną babkę - wilgotną (uwielbiam takie), nie za słodką, pięknie pachnącą:). Będę do niej wracać:).

Przepis znalazłam na blogu Ewy i Oli (klik).

 

                  babka murzynkowa

 

BABKA MURZYNKOWA

Składniki:

  • 3jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • pół słoika dżemu
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu

Mąkę, kakao, sodę i cynamon (przyprawę do piernika) przesiać do miski. Dodać cukier, jaja, mleko, olej i dżem. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do foremki babkowej (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną)o pojemności 2,5 l. Piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach C. Po ok. 15 minutach po upieczeniu wyjąć z formy. Po ostudzeniu babkę można polać polewą czekoladową.

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 14 marca 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

  • Babka Sylwii

    Pyszna, wilgotna, długo świeża (gdy przechowujemy ją w pojemniku na ciasto) ... moje dzieci ją uwielbiają... mowa o babce, na którą przepis dostałam od kuzynki,

  • Babka na oleju II

    Moje dzieci bardzo lubią babki, dlatego też często im je piekę. Dziś przepis na kolejną, na którą przepis znalazłam na blogu Doroty ( klik ). Babka jest puszyst

  • Bardzo dobra babka

    Dziś zapraszam na babkę, którą piekę z myślą o moich dwóch Potworkach:). Uwielbiają ją i dosłownie kłócą o ostatni kawałek. Babkę tą bardzo szybko się robi, jes

Komentarze
2014/03/14 20:25:14
Jolu, narobiłaś mi smaku:)
-
2014/03/14 20:41:47
Fajna babeczka Joluś, a jaki kubeczek masz cudny :)
Uściski serdeczne :*
-
Gość: bijana, 109.255.119.*
2014/03/14 20:46:58
Jolunia narobiłas mi smaka na taka babeczkę , prezentuje sie bardzo smacznie i chetnie wgryzłabym sie w ten kawałek na talerzyku:) buziole:)
-
2014/03/14 22:01:46
Zachciało mi się czegoś czekoladowego ... :)
-
2014/03/15 07:00:02
Kakaowe to ja zawsze bardzo chętnie spałaszuję :)
-
2014/03/15 09:31:39
Już mi się podoba. Uwielbiam murzynki.
-
2014/03/17 14:54:28
Jolu, co za pyszna babeczka!
Takie wilgotne lubię najbardziej.
Uściski!
-
2014/03/18 13:34:12
Kiedyś robiłem często cisto murzynkowe, potem przestało mi wychodzić - pojawiał się zaklalec
-
2014/03/24 16:55:37
ale bym zjadła takiej babki!!! tylko mleko do tego i byłoby idealnie :)
-
2014/03/24 23:11:23
Jutro piekę tą babkę jest szybka a przy trójce dzieci to trzeba szybko działać.
-
2014/03/25 06:30:18
Jolu już przy dwójce trzeba, a co dopiero przy trójce:) pozdrawiam
-
2014/03/25 06:31:22
Jolu pamiętaj tylko, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej:), choc w sumie ja niekiedy używam prosto z lodówki i też wychodzi babka bez problemu:)
-
2014/03/30 07:59:25
boska babeczka :) uwielbiam takie mocno kakaowe!