https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Biscotti di Prato

Rzadko ostatnio udaje mi się ostatnio brać udział we wspólnym wypiekaniu, ale gdy wczoraj wieczorem zobaczyłam propozycję Pawła w "Wypiekaniu na śniadanie" (klik) wiedziałam co będziemy dzisiaj chrupać przez cały dzień. Nie zawiodłam się, w smaku są doskonałe .... w przygotowaniu szybkie ... ja nie chcę nic więcej przy obecnym zalataniu:). Polecam zrobić z podwójnej porcji (takie też proporcje podam w przepisie) ... bo szybko znikają:).

 

                   Biscotti di Prato

 

BISCOTTI DI PRATO

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 140 g białego cukru
  • 2 jajka
  • 200 g migdałów w całości ze skórką
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 - 2 cytryn

Do misy miksera wbić jajka, wsypać cukier i ucierać tak długo, aż otrzymamy bardzo puszystą masę. Ciągle miksując dodać sól oraz skórkę otartą z cytryn, a następnie powoli po łyżeczce mąki przesianej z proszkiem. Zmiksować do dokładnego połączenia. Dodać migdały i delikatnie wymieszać szpatułką. Wilgotnymi dłońmi uformować na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) coś na kształt batona (ok. 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 25 minut. Blaszkę wyjąć z pieca, przestudzić batony na kratce przez ok. 20 minut. Pokroić je (ostrym nożem z piłką) na plastry o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Ułożyć je ponownie na blasze i wstawić do piekarnika (189 stopni C). Piec je jeszcze po 8 minut z każdej strony.

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 15 czerwca 2014, jolantaszyndlarewicz
Tagi: midały

Polecane wpisy

Komentarze
2014/06/15 14:42:51
Ja się nie zdecydowałam w tym tygodniu ale mam ochotę:)
-
2014/06/15 15:21:59
Ja od razu zrobiłam z podwójnej porcji..dzięki za wspólne pieczenie..
-
2014/06/15 17:53:24
Nie jadłam jeszcze, muszę kiedyś takie zrobić :)
-
2014/06/15 18:07:43
Za szybko znikają to prawda. Dzieki Jolu za wspólne pieczenie :-)
-
Gość: magdam, *.play-internet.pl
2014/06/15 18:59:22
dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
-
2014/06/15 21:08:42
Dziękuję za wspólne chrupanie. ;) Pozdrawiam Danusia. :)
-
2014/06/15 21:36:00
Dziękuje za wspólne chrupanie :-) było miło i smacznie :-)
-
2014/06/15 21:37:03
Fajne chrupaczki!
-
2014/06/15 22:25:17
smakowicie wyglądają! do następnych wspólnych wypieków:)
-
2014/06/15 22:43:43
Znikają błyskawicznie :) Dziękuję za wspólne pieczenie!
-
2014/06/16 10:05:00
dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2014/06/16 10:09:07
Pyszne i chrupiące ... u mnie w wersji razowej - dziękuję za wspólne pieczenie :-)
-
2014/06/16 10:22:01
Dziękuję za wspólne pieczenie . Bardzo mi się podobają takie wspólne rarytasy .
-
2014/06/16 10:56:01
pysznie wyszły:) Dziękuję za wspólną akcję!
-
2014/06/16 15:48:51
Smakują wspaniale. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
-
2014/06/16 18:08:42
A ja znowu nie miałam jak. Śliczne Joluś.
-
Gość: , 109.207.110.*
2014/06/16 23:03:54
pozdrawiam dziękuję z awspólne wypiekanie :)
-
2014/06/19 08:07:34
jak zwykle czarujesz mnie swoimi wypiekami ;) wyglada pysznie!