https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bitki wieprzowe

W moim rodzinnym domu nie robiło się bitek .... gdzieś tam kiedyś o nich słyszałam, widziałam w programie kulinarnym ... ale nie jadłam. Kiedy zobaczyłam je u Karolci (klik) wiedziałam, ze teraz już im nie odpuszczę. Po raz pierwszy zrobiłam je już dość dawno temu, obecnie są stałym elementem niedzielnego obiadu. Moi Chłopcy i Córeczka po prostu je uwielbiają. Mięso jest niesamowicie kruche, a sos pyszny .... do tego ziemniaki, surówka i wspaniały obiad gotowy ... a co ważne, nie trzeba przy nim spędzić dużo czasu (a to dla mnie obecnie ważne):).

Bitki robię zamiennie z szynki i karkówki ... te z karkówki są bardziej kruche, bo i mięso poprzerastane tłuszczem ... z szynki zaś bardziej zwarte ... ale równie pyszne:). Karolciu jesteś początkiem bitkowej tradycji w mojej Rodzince:).

 

               Bitki wieprzowe

 

BITKI WIEPRZOWE

Składniki:

  • 800-1000 g szynki / karkówki
  • 2 - 3 cebule
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2  łyżki mąki pszennej
  • olej / smalec do smażenia

Mięso pokroić w plastry (duże plastry podzielić na pół) i delikatnie rozbić tłuczkiem.  Mięso podsmażyć z obu stron na rumiano (na mocnym ogniu), po czym przełożyć do garnka. Zalać je gotującą się wodą, włożyć liście laurowe, ziele angielskie oraz cebulę (oryginalny przepis każe zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, jednak moje dziecię gdy widzi cebulę w daniu to po jedzeniu, więc ja dodaję ją do gotowania w całości). Doprawić solą i pieprzem. Gotować na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody (dokładnie, żeby nie było grudek), wlać do gotującego się mięsa i wymieszać. Zagotować sos, ew. jeszcze doprawić.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 12 lipca 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/07/12 09:05:00
Wczoraj zastanawiałam się co na obiad i wybrałam schab. Chyba mamy podobne smaki...
-
2014/07/12 13:09:17
Smaczne. :) Lubię. Moja mama robi bitki, ale wołowe, ze zrazówki. Też pyszne.
Pozdrawiam Joluś:*