https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Karmel z solą morską

Nie sposób się od niego oderwać .... kusi i wierzcie mi, że bardzo skutecznie:)... ta szczypta soli nadaje mu niesamowitego charakteru.... zróbcie sobie taki karmel w domu, a zobaczycie, że jest rewelacyjny. Świetnie sprawdzi się w ciastach czy deserach, a resztę można przecież wyjeść łyżeczką:). Marta (klik) dziękuję za przepis:).

 

                       Karmel z solą morską

 

KARMEL Z SOLĄ MORSKĄ

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 100g niesolonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki syropu z agawy/golden syrup/miodu
  • 30 ml wody

 

Kremówkę zagotować z solą i masłem. Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę i miód. Roztopić cukier, aż do uzyskania karmelu o złotym kolorze (nie mieszać karmelu łyżką, bo się zbryli!!!). Do rozpuszczonego cukru wlać kremówkę z dodatkami. Zagotować na średnim ogniu i często mieszając, gotować aż zgęstnieje – powinno to zając około 8-10 minut. Gotowy karmel przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce.
Częstujcie się proszę:)



poniedziałek, 22 września 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/22 10:26:34
mniam! idealne to połączenie smaków!
-
2014/09/22 12:21:35
Z pewnością jego smak jest obłędny!
-
2014/09/22 18:26:27
Oj tak, sól w takich deserach dodaje niesamowitego smaku.