https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chałka dyniowa

Olek i Lilijka bardzo lubią chałki ... nie umiem odmówić im tej przyjemności i piekę je bardzo często. Najczęściej z tego przepisu (klik), ale ostatnio powstała dyniowa. Puszysta, lekko słodka, pięknie żółta i długo świeża. Dzieciaczkom i Połówkowi bardzo smakowała .... a więc kolejny drożdżowy eksperyment mogę uznać za udany:). 

                                                                                                                                                                      

 

            Chałka dyniowa

 

Przepis dopisuję oczywiście do Dyniowego Festiwalu u Beatki (klik).

 

CHAŁKA DYNIOWA

Składniki:

  • 550 g mąki typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 3/4 szklanki gęstego puree z dyni (jeśli macie rzadsze należy dodać troszkę mniej mleka)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1 jajo
  • 50 g roztopionego masła
  • ulubiona kruszonka
  • jajo do posmarowania chałki

Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać łyżką cukru i dobrze wymieszać. Pozostawić do upłynnienia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać upłynnione drożdże, pozostały cukier i resztę składników (oprócz masła) i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Dodać roztopione i wystudzone masło i wyrabiać do całkowitego jego wchłonięcia. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, a ta do torby foliowej. Pozostawić na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (ok. 170 g każda), uformować z nich chałkę (sposób zaplatania chałki z 6 części tutaj klik). Chałkę położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem). W tym czasie nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Chałkę posmarować rozmąconym jajem i posypać kruszonką. Piec ok. 35 minut.

 

Częstujcie się proszę:)

środa, 29 października 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/29 10:34:45
Oj, taka domowa, ciepła chałka. Mniam! :)
-
2014/10/29 16:29:42
oj, moim też są chałkolubni :))
-
2014/10/29 16:50:02
Wieki (chyba dokładnie rok) nie robiłam chałki. Muszę to zmienić.
-
2014/10/29 16:55:36
cudny kolor ma, aż chciałoby się zjeść kawałek :)
-
2014/10/30 01:03:21
Zachwycająca :)