https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe ślimaczki z dynią

Dyniowania ciąg dalszy:) .... dziś wraz z Kasią - fantastyczną osobą, blogerką (klik) i mamą trójki uroczych Dzieciaczków. Na tapetę poszły ślimaczki drożdżowe z cynamonem znalezione u Madzi (klik), bo co jak co, ale dynia z cynamonem bardzo się lubi ....

Lubię takie wspólne pieczenie, lubię wiedzieć, że ktoś tam daleko piecze to samo co ja .... że komuś też bardzo smakuje:) ... a te ślimaczki są bardzo dobre:) ....  miękkie, puchate, aromatyczne za sprawą przypraw .... wprawdzie brudzą ręce słodką mieszaniną karmelu i cynamonu ... ale takie słodkie paluchy to żaden problem, zwłaszcza dla dzieciaków:).

 

                      Drożdżowe ślimaczki z dynią

 

Kasiu dziękuję:) ... a przepis oczywiście dołączamy do Dyniowego Festiwalu u Beatki (klik).

 

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z DYNIĄ

Składniki ciasta:

  • 21 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 3/4 szklanki puree z dyni (u mnie dość gęste)
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (dosypałam jeszcze 2-3 łyżki)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

Składniki nadzienia:

  • 90 g stopionego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników

Do małej miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Utrzeć i pozostawić do upłynnienia. W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, sól i przyprawy. przyprawy i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z letnim mlekiem, wodą, rozmąconym jajem, puree z dyni i upłynnionymi drożdżami. Mieszaninę dodać do mąki. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Włożyć je do wysypanej mąką miski, włożyć do torby foliowej i odstawić na ok. 90 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Na cieście rozsmarować nadzienie. Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na ok. 1,5-2 cm plastry. Bułeczki ułożyć w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blasze (25 x 28 cm), przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut). Piec około 25 - 30 minut w 190 stopniach C. Ciepłe można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Nadzienie: masło stopić, wymieszać z cukrami i przyprawami.

 

               Drożdżowe ślimaczki z dynią

 

Częstujcie się proszę:)

środa, 22 października 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/22 08:13:04
Dziekuje Jolus za wspolne kucharzenie! Bylo mi niezmiernie przyjemnie! Zwlaszcza, ze wybrany przepis okazal sie przepyszny! :) Buziaki wielkie!
-
2014/10/22 09:02:32
U Ciebie czyste szaleństwo dyniowe :). Z wielką chęcią bym zjadła takiego ślimaczka.
-
2014/10/22 12:07:36
Jakie pulchniutkie! Pycha :)
-
2014/10/22 14:09:44
Zjadłabym takie pyszności!
-
2014/10/22 15:44:57
Ale sobie miło pokucharzyłyście dziewczyny.
-
2014/10/23 11:01:22
mniam my też bardzo takie lubimy!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas na bloga.