https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowe bułeczki Olka

Mój Synek spędza ze mną w kuchni coraz więcej czasu. Bardzo mnie to cieszy, bo i weselej we dwoje i widzę, że jak pomaga w przygotowaniu to i chętniej je i nowych smaków popróbuje.... dzięki takiemu właśnie pomaganiu Olek polubił dynię ... i teraz na każdym kroku podkreśla, że z warzyw je ziemniaki, marchewkę, groszek, koperek i dynię:).

Przy bułeczkach, na które chcę Was dziś zaprosić Olek też pomagał. Zawijaski, które są na zdjęciu to w większości praca Olka. Śliczne wyszły prawda?:). Przepis na bułeczki zaś to radosna twórczość własna zrodzona potrzebą zutylizowania resztki dyniowego puree.

Z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje, jest elastyczne i bardzo ładnie trzyma nadany kształt. Bułki są bardzo smaczne, puszyste, mają śliczny słoneczny kolor i długo trzymają świeżość (3-go dnia niewiele straciły na swej świeżości).

Bułeczki są naszym skromnym wkładem do Dyniowego Festiwalu u Bei (klik).

 

                   Dyniowe bułeczki Olka

 

DYNIOWE BUŁECZKI OLKA

Składniki:

  • 700-720 g mąki pszennej typ 650
  • 300 g wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka puree z dyni (u mnie gęste z dyni hokkaido, jeśli puree jest rzadsze należy dodać mniej wody)
  • 17 g soli
  • 40 g stopionego masła

Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć w miseczce z cukrem i pozostawić do upłynnienia. Do mąki dodać puree z dyni, letnią wodę oraz drożdże i wyrobić ręcznie lub mikserem ok. 7-8 minut. Dodać letnie masło, wyrobić, aż do dobrego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie kleić się do rąk (w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki lub dolać troszkę wody). Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, włożyć ją do torby foliowej i pozostawić na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na kęsy o wadze ok. 130 g. Uformować z nich bułeczki o dowolnym kształcie. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i pozostawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach C przez  20 minut.

 

                          Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 18 października 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/18 07:46:41
Dyniowe bułeczki-świetny przepis :)
-
2014/10/18 08:48:46
Mam w planach dyniowy chleb, al e może najpierw te Twoje bułeczki? Ładny zestaw warzyw je Olek :)
-
2014/10/18 15:12:31
Mogę się tylko zachwycić i żałować, że nie mam na nie czasu...., bo na nic nie mam czasu, a u Ciebie już od wieków nie komentowałam. Wybacz...., Joluś.
-
2014/10/18 16:22:48
Pyszne. Robiłam niedawno podobne:)