https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowy dyrop do kawy

Gdy tylko zobaczyłam dyniowy syrop do kawy u Karolci (klik) zapragnęłam spróbować jak smakuje takie cudo ... i powiem Wam, że świetnie ... a mówi to osoba, która pije jedną kawę na pól roku ... a niekiedy i rzadziej:). Syrop nie słodzi kawy za mocno, ale nadaje jej cudowny dyniowo - korzenny smak. Polecam.

Przepis znalazłam u Karolci, a jest on autorstwa Viri (klik).

 

                  Dyniowy syrop do kawy

 

Syrop dodaję do Dyniowego Festiwalu u Beatki (klik).

 

DYNIOWY SYROP DO KAWY

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10-20 minut, aż syrop zgęstnieje (mieszając co jakiś czas). Syrop można zmiksować, jeśli zależy nam na jego gładkości. Gotowy syrop przelać do butelki. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Dolewać do kawy w zależności od upodobań.

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 27 października 2014, jolantaszyndlarewicz
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/27 18:08:29
Ja właśnie dzisiaj wypiłam ostatnią kawę z tym syropem.
-
2014/10/27 18:38:44
No chyba muszę go w końcu zrobić:)
-
2014/10/28 08:21:39
Oj, kusi mnie ten syrop...