https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Dżem dyniowy z cytrusami

Dziś zapraszam na moją ostatnia propozycję do Dyniowego Festiwalu u Beatki (klik) ... ale podejrzewam, że nie ostatnią dyniową w tym sezonie:)... pyszny dżem z dodatkiem cytrusów. Uwielbiam jego smak i podejrzewam, że będę musiała go dorobić patrząc na to, w jakim tempie rozchodzą się słoiczki. Świetnie smakuje z chałką, naleśnikami, a także jedzony po prostu łyżeczką ze słoika. Doskonale mieszają się w nim słodki smak dyni i cynamonu oraz lekko gorzkawy posmak od cytrusów .... jeśli lubicie dynię warto spróbować go zrobić:).

Przepis znalazłam u Dorotki (klik).

 

                Dżem dyniowy z cytrusami

 

DŻEM DYNIOWY Z CYTRUSAMI

Składniki:

  • 3 kg dyni
  • 900 g cukru
  • 6 pomarańczy
  • 3 cytryny
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

         

               Dżem dyniowy z cytrusami

 

Dynię obrać, pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić ją do dużego garnka i zasypać cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż dynia wypuści sporą ilość soku. Cytrusy obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać je do dyni wraz z przyprawami. Zagotować i gotować bez pokrywki (od czasu do czasu mieszając), aż większość płynu odparuje, a dynia będzie mięciutka i papkowata (dżem na tym etapie można zmiksować blenderem, jeśli komuś zależy na gładkiej konsystencji). Dżem przełożyć do wyparzonych lub wypieczonych (20 minut w 120 stopniach C) słoików. Dobrze zakręcić. Pasteryzować przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 30 października 2014, jolantaszyndlarewicz
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/30 08:51:27
Robię podobny i uwielbiam :)