https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Kubanka

Chciałabym zaprosić Was dzisiaj na przepysznego przekładańca - Kubankę. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Aguzji (klik), od razu wiedziałam, że zrobię je na 6-te urodziny Oleńka. Ciasto wygląda na skomplikowane, ale tak naprawdę szybko się je robi (zwłaszcza jeśli budyń ugotujemy sobie wieczorem). Jest naprawdę smaczne, nie za słodkie, przepięknie wygląda w przekroju. Goście zajadali ze smakiem ... a i do dzisiaj wspominają:). Polecam.

 

             Kubanka

 

KUBANKA

Składniki biszkoptu:

  • 4 jaja
  • 70 g drobnego cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 16 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, nadal ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodać żółtka, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać łopatką. masę przełożyć do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem (tylko dno), wyrównać wierzch. Piec ok. 30-40 minut w 160 stopniach C. Wystudzić.

Składniki masy budyniowej:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki nutelli
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlac mieszankę. Ciągle mieszając zagotować budyń. Nakryć go folią spożywczą (tak, aby folia stykała się z budyniem) i pozostawić na noc do wystudzenia. Masło utrzeć do białości, ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu. Na końcu dodać nutellę i miskować do dokładnego połączenia.

Składniki ponczu:

  • 1/2 szklanki naparu z kawy
  • 2-3 łyżki rumu lub wódki

Przestudzony napar kawy wymieszać z alkoholem.

Dodatkowo:

  • 500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • ok. 16 sztuk herbatników maślanych
  • ok. 16 sztuk herbatników kakaowych (można je kupić w Biedronce)

Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć masę budyniową z nutellą, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników (jeden obok drugiego), posmarować je cienko powidłami śliwkowymi. Ułożyć warstwę herbatników kakaowych. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan - fixem. Wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć gorzkim kakao i posypac wiórkami czekolady.

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 03 października 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/03 08:26:49
Ja się bardzo chętnie poczęstuję, bo uwielbiam takie przekładańce! Pysznie wygląda :)
-
2014/10/03 09:24:17
Fajowe ciacho!
-
2014/10/03 09:47:14
O kurczę, ale fajne to ciasto. ! Muszę spróbować.:)
Uściski Joluś :*
-
2014/10/03 09:56:36
coraz częściej widuję na blogach te "kubanki" muszę i ja spróbować:)
-
2014/10/03 20:45:30
Kawa i powidła śliwkowe. Do zrobienia koniecznie.
-
2014/10/03 21:56:42
ale pieknie wygląda to ciasto
-
2014/10/04 07:48:59
Wygląda przepysznie!