https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka z dyni

W ostatnią niedzielę obrałam i pokroiłam w zgrabną kostkę 3 kg dyni ... będzie z niej pyszna nalewka:). Wraz z Mężem robiliśmy ją już w zeszłym roku na próbę... wyszła przepyszna:). Niestety nie zrobiłam zdjęć gotowej, bo część rozdaliśmy, a reszta jakoś szybko zniknęła:)... dlatego też dziś będzie tylko zdjęcie półproduktu:) (pianka na wierzchu powstała w wyniku "transportu do miejsca robienia zdjęcia"). Gdy będzie gotowa do konsumpcji podmienię zdjęcia:).

Nalewka jest słodka, lekko korzenna za sprawą dodanych przypraw. Jest świetnym testerem naszej cierpliwości, bo trzeba na nią pół roku poczekać ... ale warto:).

Przepis na nalewkę znaleźliśmy tutaj (klik). Oczywiście dodaję ją do Dyniowego Festiwalu u Beatki (klik). Karolciu wstawiam ją dla Ciebie:).

 

                    Nalewka z dyni

             

 

NALEWKA Z DYNI

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 1 l czystej wódki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kg cukru
  • 10 goździków
  • kawałek kory cynamonowej
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)

Dynię przekroić, wydrążyć środek, obrać ze skóry. Miąższ pokroić w kostkę ok. 1x1cm. Na dno słoja włożyć cynamon, pokrojony imbir oraz goździki. Wsypać pokrojoną dynię i zalać wódką (ma całkowicie pokrywać dynię). Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Następnie zlać nalewkę, przefiltrować ją przez filtr do kawy (chwilkę to trwa, dlatego najlepiej poczekać, aż nalewka troszkę odstoi. Osad opadnie wówczas na dno i wówczas łatwiej się filtruje nalewkę).


Wodę zagotować z cukrem, syrop przestudzić. Dodać nalewkę, wymieszać. Przelać ją do butelek i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na min. pół roku.

 

                            Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 25 października 2014, jolantaszyndlarewicz
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/25 18:36:36
W słoju jest 1 kg dyni tak jak w przepisie, czy te 3 kg o których piszesz we wstępie?
Pomysł bardzo mi się podoba, bo jak już rozkroję moją 12 kilogramową dynię, będę musiała ją jakoś przerobić :)
-
2014/10/25 18:46:14
Edytko do tego słoja (3litrowego) weszło 1,5 kg dyni, a więc mamy 2 takie słoje:) .... Buziaki zasyłam
-
2014/10/25 20:12:49
Jolu, ja już zrobiłam tyle nalewek w życiu a o dyniowej nawet nie słyszałam. Dzięki za kolejny pomysł:)
-
2014/10/26 10:51:39
O, to musi być ciekawa nalewka! Chętnie bym spróbowała.
Pozdrawiam Joluś
-
2014/10/26 11:59:15
Joluś dziękuję. Kupię sobie wódkę i zrobię, no bo jak to nie. Może małą porcję (z powodów, o których Ci już mówiłam), ale zrobię
-
Gość: Kuba, *.play-internet.pl
2015/10/11 13:35:53
Ja dodaję jeszcze trochę soku z cytryny, wychodzi całkiem fajne połączenie.
-
2015/10/11 13:50:25
Kuba fajny pomysł z tym sokiem z cytryny:)
-
Gość: kulka, *.ennet.pl
2015/12/06 23:24:11
A czy można jakoś wykorzystać tę dynię z nalewki?
-
2015/12/07 07:52:34
Kulka raczej wyrzucić niestety:(. Pozdrawiam