https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Owsiane ciasteczka z dynią i bakaliami

Jeśli zrobienie dyniowego puree (klik) Wam nie straszne, a przy okazji macie ochotę na pyszne ciasteczka to warto sięgnąć po przepis, który znalazłam u Viri (klik). Ciasteczka z tego przepisu to jedne z najlepszych jakie ostatnio jadłam .... a przy tym zdrowe, bo mają w sobie i płatki owsiane i mąkę orkiszową (ja wiem białą, ale orkisz to orkisz:))... i dynię, a przecież jest ona skarbnicą wielu cennych witamin:). 

Ciasteczka szybko i łatwo się robi, a w smaku są niebiańskie .... mięciutkie, bardzo aromatyczne (dla mnie to już smak Bożego Narodzenia) i nafaszerowane bakaliami. Zróbcie, nie pożałujecie.

Przy pieczeniu tych ciasteczek ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

 

             Owsiane ciasteczka z dynia i bakaliami

 

OWSIANE CIASTECZKA Z DYNIĄ I BAKALIAMI

Składniki:

  • 200g masła
  • 180g cukru trzcinowego
  • 100g miodu
  • 3/4 szklanki puree z upieczonej dyni (musi być gęste, np. z dyni hokkaido)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 730)
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 1,5 - 2 szklanki dodatków (żurawiny, groszków czekoladowych, orzechów, pestek dyni)

Mąkę przesiać do miski wraz z przyprawami, sodą i solą, wymieszać z płatkami owsianymi. Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, miód, puree z dyni, żółtko i wanilię. Dodać sypkie składniki, wymieszać. Na koniec wsypać bakalie i czekoladę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Układać w kilkucentymetrowych odległościach od siebie, spłaszczać szklanką. Piec 14-16 minut w 175st.C aż ciasteczka się zarumienią. Ostudzić. Przechowywać w słoju lub puszce.

 

Ciasteczka wędrują do Dyniowego Festiwalu u Beatki (klik).

           

                            Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 20 października 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/20 06:45:00
Wspaniały ciacha Joluś :* porywam kilka, bo wygladaja mega apetycznie :)
-
2014/10/20 07:34:33
Już miałam wczoraj piec ciasteczka z dynią...
-
2014/10/20 19:55:30
domowe, owsiane ciasteczka to jest to!
-
2014/10/22 22:13:02
Ooo jak fajnie je u Ciebie zobaczyć!
Bardzo się cieszę, że tak smakowały :-)