https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami

Dziś zapraszam na obłędną tartę, na którą przepis znalazłam u Dorotki (klik). Tartę, która aż błaga o powtórkę ... i ta na pewno będzie:). Karmelizowane gruszki z cynamonem .... pyszna budyniowa warstwa i te czekoladowe kruche ciasto (ja już wiem, że to moje ulubione)... całość wręcz rozpływa się w ustach ... nawet mój Połówek, który raczej nie gustuje w tego rodzaju wypiekach prosił o kolejny kawałek:). Polecam, póki sezon na gruszki trwa:).

 

                Tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami

 

TARTA Z BUDYNIEM I KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI

Składniki na kruche ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Mąkę, kakao, cukier puder i sól przesiać na stolnicę, dodać masło. Dokładnie przesiekać nożem lub siekaczką, aż do osiągnięcia konsystencji kruszonki. Dodać śmietanę i żółtko i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić je w lodówce przez 30 - 60 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 29 cm (dobrze docisnąć do brzegów). Ponakłuwać gęsto widelcem i włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Po schłodzeniu piec przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni C. Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki budyniu waniliowego:

  • 600 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru 
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

W garnku zagotować 500 ml mleka z wanilią. W naczyniu zmiksować 100 ml mleka, cukier, żółtka, obie mąki. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i zagotować jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia. Gorący budyń przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), dobrze wystudzić (ja najczęściej gotuję budyń dzień wcześniej). Zimny budyń przełożyć do rękawa cukierniczego / szprycy z okrągłą tylką i wycisnąć na spód tarty.

Karmelizowane gruszki:

  • 4 gruszki np. konferencje
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki brązowego cukru (u mnie dark muscovado)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki gładkiego dżemu gruszkowego, morelowego lub brzoskwiniowego podgrzanego w małym garnuszku

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zagotowania mieszaniny. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę. Gotować do miękkości gruszek i ich zezłocenia. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu bo zrobi się gorzki. Smażenie gruszek będzie trwało max. 10 minut. Ważne jest, aby gruszki pozostały w całości). Gruszki delikatnie przełożyć na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku i karmelu. Po wystudzeniu ułożyć je na tarcie (tak, aby na siebie zachodziły). Gruszki posmarować podgrzanym dżemem. Tartę schłodzić w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 05 października 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/05 05:53:32
porywam dość spory kawałek! uwielbiam tarty, a zwłaszcza z dużą ilością owoców i cynamonu :)
-
2014/10/05 06:50:53
Przepyszna musi być ta tarta, te gruszki, pychota ;)
-
2014/10/05 09:45:57
Mam gruszki, pewnie niedługo zrobię:)
-
2014/10/07 00:33:08
Wygląda smakowicie :)
-
2014/10/07 11:09:11
Oj i ja chętnie się poczęstuje. Wygląda bardzo smakowicie! Ciekawe ile taki jeden kawałek ma kalorii, czy można sobie pozwolić też na drugi bez wyrzutów sumienia? :) odnotowane: do wypróbowania :)
-
2014/10/07 14:29:50
Witaj,
Twoje przepisy wyglądają smakowicie, gratuluje gustu kulinarnego.
Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarka najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
Dodaj swój blog www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szanse innym, dla których gotowanie jest pasja aby mogli poznać Twoje przepisy. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
Pozdrawiam,
Remi
info@mytaste.pl
-
2014/10/07 17:10:52
Ja zawsze uwielbiam, kiedy wracam do domu i robię sobie coś dobrego do jedzenia. Wieczorami najbardziej lubię gruszki, pomarańcze lub jabłka bo przecież nie ma niczego lepszego na wieczór niż solidna porcja witamin.
-
2014/10/07 19:22:46
O mniam! Musi być pyyyszna Joluś. Częstuję się.:)
Uściski przesyłam.
-
2014/10/08 14:30:38
Wygląda smakowicie lecz niestety troszkę pewnie zjedzie ze zrobieniem tego cacka. Kiedyś spróbuje zrobić ale na razie to brak czasu na takie smakołyki. Swoją drogą próbował ktoś z Was robić murzynka w szklance? Tak na szybko? Czy to się da w ogóle zjeść? Syn mi od tygodnia marudzi, że chce - proponowałem mu normalnego murzynka ale jak się uparł to chyba muszę zaryzykować.
-
2014/10/08 20:33:17
Wow :) tarta idealna - rozplywam sie na sam widok! :)
Buziaki Jolus ;*
-
2014/10/08 23:28:15
Aż mi ślinka cieknie czytając ten przepis. Piec ani gotować nie potrafię, ale wielkim smakoszem jestem, a nawet powiedziałbym, że wielkim miłośnikiem jedzenia a szczególnie ciast. Taki "ciasteczkowy potworek". Mam natomiast zdolną małżonkę i to ona mi ją przygotuję, jak ładnie poproszę. O już poprosiłem, zrobi! Kochana Moja! Pozdrawiam Michał
-
2014/10/10 12:49:10
Sam opis tego kulinarnego dzieła sztuki spowodował u mnie nagły atak ślinotoku. Pal licho dietę, pal licho cały świat, ja tego muszę skosztować! Karmelizowane gruszki, budyń i czekolada. Czy może być coś lepszego?