https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Prosty chleb na zakwasie

Jeśli macie ochotę zobaczyć jaki chleb króluje ostatnio na naszym stole to zapraszam po przepis. Chleb "bezproblemowy w obsłudze" i przepyszny - ma miękki, ale sprężysty miękkisz, chrupiącą skórkę ... i ten zapach świeżo upieczonego bochenka. Moich Chłopcy i Lilijka jednogłośnie orzekli, że to najlepszy chleb jaki ostatnio upiekłam... a skoro znam już przepis na pamięć to znak, że piekę go przynajmniej raz w tygodniu.

Przepis znalazłam u Lo (klik) ... zajrzyjcie na ten cudowny blog, a przy okazji możecie zobaczyć wycieczkę Lo do piekarni, której szczerze jej zazdroszczę (w sensie pozytywnym oczywiście:)).

 

Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wszystkim szczęśliwego Nowego Roku, niech upłynie Wam w zdrowiu i radości.

 

                 Prosty chleb na zakwasie

 

PROSTY CHLEB NA ZAKWASIE

Składniki:

  • 405 g zakwasu*
  • 765 g  mąki pszennej chlebowej
  • 400 ml wody
  • 20 g (około 2 łyżek) soli morskiej lub 1,5 łyżki zwykłej soli
  • mąka do podsypywania blatu i koszyków
 
W dużej misce wymieszać lekko (łyżką, trzepaczką lub ręką) zakwas z wodą. Dodać mąkę i zagniatać mikserem na niskich obrotach przez 4 minuty. Zwiększyć obroty i  miksować przez 3 minuty. Ciasto po tym czasie powinno uformować się samoczynnie na kształt kuli. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wierzch ciasta posypać solą i zagniatać na niskich obrotach przez 1 minutę.  Zwiększyć obroty i  miksować przez 6 minut. Po tym czasie ciasto powinna stać się gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski (miskę włożyć do foliowej torby) i pozostawić je na 2 godziny do fermentacji. Po godzinie złożyć (ciasto wyłożyć na lekko naoliwiony blat, spłaszczyć je dłońmi i złożyć jak pismo urzędowe na 3 części. Obrócić ciasto o 90 stopni, ponownie złożyć na 3 części). Po upływie 2 godzin ciasto wyłożyć na lekko omączony blat, uformować z niego kulę tocząc po blacie. Pozostawić ją pod przykryciem na 20 minut, po czym lekko spłaszczyć ciasto i ponownie uformować z niego okrągły bochenek. Włożyć go do dobrze omączonego kosza (z ciasta można również uformować 2 lub 3 mniejsze bochenki). Kosze włożyć do foliowej torby i pozostawić na 8-12 godzin w lodówce do ostatecznego wyrośnięcia. Wyjąć chleby z lodówki na 1-4 godziny przed pieczeniem. Gotowy do pieczenia wyrośnięty chleb, powinien podwoić - potroić swoją objętość w porównaniu z objętością tuż po włożeniu do koszyka. Po uciśnięciu palcem powinien być sprężysty. Chleb przełożyć z koszyka na łopatę (lub posypaną mąką deskę), naciąć go pod lekkim kątem i przełożyć do garnka żeliwnego lub na kamień. Chleb w formie  nacinamy i wstawiamy od razu do piekarnika (bez przekładania  na łopatę). Ścianki piekarnika i dno spryskać wodą i szybko zamknąć dzrzwiczki. Piec 20 - 30 minut w 250 stopniach C (w przypadku gdy pieczemy jeden duży bochen czas należy wydłużyć do 35 minut). Upieczony chleb, kiedy pukamy w jego spód, wydaje głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.
 
*12 godzin przed przyrządzaniem chleba dobrze wymieszać 150 g mąki pszennej chlebowej, 150 g wody i 105 g zakwasu. Zostawić na blacie przykryty gazą lub ściereczką. Ważne jest dobre wymieszanie, żeby napowietrzyć mieszankę.
Częstujcie się proszę:)

 

wtorek, 30 grudnia 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/30 13:32:14
Joluś jakoś przegapiłam ten wpis u Lo. Cudowny ten chleb. Muszę wypróbować.
-
2014/12/30 16:49:34
Jolu,
prosty, ale piękny!
Smacznego Wam życzę.
-
2014/12/30 18:58:45
Co ja bym dała za taki chleb...
-
2014/12/31 11:32:06
Jeszcze raz ja. Tym razem z najlepszymi życzeniami dla Ciebie i całej rodzinki.
-
2015/01/01 20:12:15
jak zawsze u Ciebie, bochenek jak malowany!
Najlepszego w Nowym Roku :)
-
2015/01/05 16:01:58
Joluś, Ty dla mnie Chlebowa Pani jesteś, wiesz?
Dobrego roku, Dziewczynko! Niech Dzieci będą zdrowe, a mąż kochany! Do tego słońca i spokoju serca!
-
2015/01/05 17:48:33
Ewelinko dziękuję Ci za przemiłe słowa i wspaniałe życzenia:) Moc buziaków:)
-
2015/01/05 17:53:26
Cudowny chlebek Joluś, jak zawsze u Ciebie.
Wszystkiego dobrego, spełnienia marzeń w Nowym Roku :)
-
2015/01/09 19:45:11
Przepiękny chlebek Jolu ! Żałuję, że wciąż brak mi czasu na zakwasowe chleby - pozostaje mi oglądanie takich pyszności u innych :)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !
-
2015/01/11 16:12:50
Witam
Na początku chciałem pożyczyć wszystkim szczęśliwego nowego roku,mam nadzieję ,że będzie lepszy niż poprzedni i każdy z nas zrealizuje jakieś swoje marzenia. Od dzieciństwa lubiłem zapach świeżego chleba i piekę różne ,ale takiego jeszcze nie próbowałem. Odpiszę jak mi się udał. Pozdrawiam serdecznie.
-
2015/01/13 10:44:06
Krzysztofie dziękuję:). mam nadzieję, że chleb posmakował:) Pozdrawiam