https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka tatrzańska

Dziś zapraszam na najlepszą (wybacz Babciu) szarlotkę jaka jadłam w życiu .... naprawdę najlepszą ... cudowne kruche, maślane ciasto i grubaśna warstwa szarej renety (koniecznie) muśnięta cynamonem .... jeśli ktoś jeszcze jej nie piekł koniecznie musi to zrobić ... moja siostra już się skusiła i również bardzo im smakowało:).

Ważne jest, aby do tej szarlotki użyć jabłek odmiany szara reneta, gdyż inne odmiany rozpadną się podczas pieczenia... a ponadto to właśnie szara reneta odpowiada za ten cudowny smak szarlotki:).

Jest to autorski przepis ChilliBite (klik) .... więcej takich poproszę:).

 

            Szarlotka tatrzańska

 

SZARLOTKA TATRZAŃSKA

Składniki ciasta:
  • 500g mąki krupczatki
  • 250g zimnego masła
  • 90g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Nadzienie:

  • 3 kg jabłek odmiany szara reneta
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Masło, śmietana i jajka muszą być zimne.
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę (25x35cm) i schować ją na 1 godzinę do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i schować do zamrażalnika. W czasie gdy ciasto się chłodzi obrać i pozbawić gniazd nasiennych jabłka. Należy pozostawić je w połówkach lub ćwiartkach (jeśli są duże). Z pomocą malaksera (z odpowiednią nakładką) lub ręcznie pokroić wszystkie jabłka na cieniutkie plasterki. Do pokrojonych jabłek dodać cukier puder i cynamon i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, tak aby nie połamać plasterków. Na dobrze schłodzone ciasto wyłożyć jabłka układając plasterki poziomo (jeden przy drugim), dokładnie wyrównać lekko dociskając jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 60-80 minut w 160 stopniach C(do lekkiego zezłocenia). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Częstujcie się proszę:)
czwartek, 11 grudnia 2014, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/11 07:22:58
I to się nazywa prawdziwa szarlotka!
-
2014/12/11 21:21:49
Joluś,
ta szarlotka mi się marzy...
Twoja piękna!
-
2017/02/28 08:21:03
Cieszę się ogromnie, że mój przepis tak Wam posmakował :*)
Najlepszego!
-
2017/02/28 11:21:51
Kasiu ta szarlotka nie ma sobie równych:)