https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pączki

Dorotka (klik) pisze, że są lepsze niż u Bliklego. Nie wiem, nie jadłam, nie mam porównania. Wiem jedynie, że te pączki są genialne. To nasz paczkowy nr 1:). Mięciutkie, puchate ... po prostu musicie je sobie usmażyć:).

 

         Pączki IV

 

PĄCZKI

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 małe jaja
  • 100 g roztopionego masła
  • 70 g domowego cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu (można zastąpić wódką)
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • olej do smażenia
  • konfitura / krem budyniowy / budyń do nadziewania

Drożdże pokruszyć, utrzeć je z łyżeczką cukru i poczekać, aż się upłynnią. Dodać 2-3 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać rozczyn oraz pozostałe składniki (oprócz masła). Dokładnie wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto powinno być gładkie i miękkie (starać się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką wykrawać pączki (wyjdzie ok. 20-25 sztuk). Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni C, po kilka minut z każdej strony (paczki powinny swobodnie pływać w oleju i nie dotykać dna; olej nie może być rozgrzany do zbyt wysokiej temperatury gdyż pączki szybko zbrązowieją, a w środku będą surowe). Po usmażeniu ułożyć je na ręczniku papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu dowolnie nadziać oraz posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 23 stycznia 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/23 12:13:53
Choć nie jestem jakąś wielką fanką pączków, to zjadłabym z przyjemnością skoro tak zachwalasz...
-
2015/01/23 12:26:31
Jolu,
mogę wpaść do Ciebie na te pączki?
Są takie cudnie pyszne!
Wzdycham, łykam ślinę...

P.s. A pączki od Bliklego wcale nie są takie dobre...
-
2015/01/23 12:36:18
Pati bo są naprawdę wspaniałe, dlatego zachwalam:)
Aniu oczywiście, że możesz, a przy okazji i na sałatkę z awokado:).
-
2015/01/23 16:37:41
Wyglądają bardzo apetycznie :)
-
2015/01/23 18:40:00
Joluś wyglądają na niezwykle puchate. Dokładnie takie, jakie lubię.
-
2015/01/24 10:12:23
O MATKO!!!!
Jak ja kocham paczki....
A po takie, to bym nawet przyleciala...
:)
-
2015/01/24 18:20:27
Jolu, pięknie Ci wyszły ! I na pewno są lepsze niż u Bliklego (swoją drogą uważam, że jest przereklamowany ;) ).
-
2015/01/26 10:58:38
Pączki - taka słodkość chodzi za mną już od ponad tygodnia. Ale kupione pączki nigdy nie są takie dobre, jak te, które są domowe, samodzielnie zrobione... A żeby samodzielnie usmażyć pyszne, to trzeba mieć sprawdzony przepis. Ja do tej pory nie miałem takiego. Ale skoro przekonujesz, że te są puszyste, pyszne... Skuszę się i zrobię.
-
2015/01/27 11:20:44
Muszę wypróbować, wyglądają cudownie, pozdrawiam cieplutko:*
-
2015/02/01 17:13:17
idealne! koniecznie do zapisania, może uda się je usmażyć
-
2015/02/05 19:44:22
Ja się już nie mogę doczekać Tłustego Czwartku ;) Postanowiłem sobie, że wcześniej pączków niż w czwartek nie będę robił bo grozi to tym, że zostaną pochłonięte i trzeba będzie wszystko robić od nowa ;) Ciężko się takim oprzeć, szczególnie, że mam zamiar zrobić je z domowym dżemem truskawkowym. Mniam :)
-
2015/02/06 17:31:21
Pragnę takiego pączka!!! ;-)
-
2016/01/06 17:26:13
Miałaś rację, są doskonałe! Dobrze że nie szukałam innego przepisu ;) Dziękuję :)
-
2016/01/08 12:40:45
Lipka oj są:). Bardzo się cieszę, ze przepis idzie dalej, bo warto:) Pozdrawiam