https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bułki z sezamem

Dość dawno nie piekłam bułek, choć moje dzieci bardzo je lubią. Kiedy jednak zobaczyłam te (klik) urocze bułasie nie umiałam im się oprzeć. Wiedziałam, że przepis będzie niezawodny, jak to u Ani... i takim się okazał. Z ciastem świetnie się pracuje, a bułki wychodzą mięciutkie, puszyste. Dziecięce łapki chętnie po nie sięgają:)... dorosłe też:).

 

                   Bułki z sezamem

 

BUŁKI Z SEZAMEM

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej (chlebowa, tortowa)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 ml oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • ok. 1,5 szklanki letniego mleka (u nas potrzebne było kilka łyżek więcej)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki sezamu / maku / dyni do posypania
  • 2-3 łyżki mleka do posmarowania bułek


Drożdże wymieszać z miodem, poczekać, aż się upłynnią. Dodać 1/2 szklanki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, dodać rozczyn i pozostałe składniki, zagnieść sprężyste ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Ciasto nie powinno się kleić. Włożyć je do lekko naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia (u mnie w foliowej torbie). Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-16 części. Z każdej porcji uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. ostrym nożem zrobić pośrodku każdej bułeczki głębokie na ok. 1 cm nacięcie.Bułki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Wstawić je do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piec ok. 18 minut. Wystudzić na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 16 lutego 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/16 07:35:46
Ja w ogóle dawno nie piekłam pieczywa.... Bułki niezwykle smakowicie wyglądają!
-
2015/02/16 08:00:08
Jolu, dziękuję za miłe słowa i bardzo się cieszę, że Wam smakowały. Wyglądają bardzo apetycznie :)
-
2015/02/16 13:11:56
Jolu, boskie!
U mnie też dzisiaj bułeczki, zapraszam.
I częstuję się Twoją!
Buziak.
-
2015/02/16 13:13:46
Jolu, boskie!
U mnie też dzisiaj bułeczki, zapraszam.
I częstuję się Twoją!
Buziak.
-
2015/02/16 14:07:34
Piękne puchate bułki:)
-
2015/02/16 23:52:36
Zapisuję do zrobienia, wyglądają obłędnie ...