https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Faworki bite

Dzi¶ rano M±ż zapakował całkiem pokaĽnych rozmiarów kartonik i z u¶miechem na twarzy pojechał do pracy .... bo w kartoniku pyszne cuda - faworki. Zawsze smażyłam p±czki, w tym roku M±ż poprosił o faworki ... a ja, kiedy tylko zobaczyłam te u Ani (klik) wiedziałam, że szybko zagoszcz± na naszym stole:). Powiem Wam tyle - s± bardzo kusz±ce:). Niesamowicie kruche , ale jednocze¶nie bardzo delikatne ... wręcz aksamitne w smaku.

Wyrabiaj±c ciasto na faworki po raz kolejny przekonałam się jak bardzo m±ka może różnić się chłonno¶ci± płynu... moje ciasto potrzebowało 3/4 szklanki więcej m±ki niż w oryginalnym przepisie. Proponuję jednak tak jak w przepisie zacz±ć od 1,5 szklanki:).

 

                Faworki bite

                     

FAWORKI BITE

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki ¶mietany
  • 1 i 1/2 – 2 szklanki m±ki (u mnie wyszło 2 i 3/4 szklanki)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier do posypania

Żółtka utrzeć z cukrem na pianę, wlać ¶mietanę, dokładnie wymieszać i stopniowo (stale mieszaj±c) dosypywać przesian± m±kę. Wyrobić dokładnie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać sok z cytryny. Doskonale wyrobione ciasto wybić porz±dnie wałkiem, cieniutko rozwałkowywać na posypanej m±k± stolnicy, pokroić na paski, każdy naci±ć w ¶rodku, przełożyć. Smażyć na gor±cym tłuszczu, os±czyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 12 lutego 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/12 10:32:58
Wspomnienie dzieciństwa u babci Wandzi....
-
2015/02/12 10:44:51
Ahhh te faworki :) Piękny i tłusty dzi¶ dzień ;)
-
2015/02/13 15:42:26
Jolu,
bardzo mi miło, że skorzystała¶ z przepisu.
To jedne z najlepszych faworków, jakie miałam okazję zrobić.
Twoje wygl±daj± wspaniale.
Smacznego!