https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Tort czekoladowo - chałwowy

Kilka dni temu pokazałam Wam urodzinowy torcik Lili (klik), dziś kolejny - upieczony na rodzinną imprezę Małej. Tort wyszedł pyszny, jednak nie jestem zadowolona z wyglądu. Zrobiłam motyle z czekolady (któregoś dnia pokażę jak), miały być na wierzchu ... i nie wiem co strzeliło mi do głowy, żeby tenże wierzch udekorować zawijasami.... w rezultacie motyli prawie nie było widać .... ale tort był pyszny dlatego pokazuję:)... 

Tortu nie nasączałam, gdyż biszkopt sam w sobie jest wilgotny, ale oczywiście można to zrobić (np. wiśniówką, malinówką:)).

 

          Tort czekoladowo - chałwowy

 

TORT CZEKOLADOWO - CHAŁWOWY

Składniki biszkoptu:

  • 10 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym 3 łyżki kakao)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po kolei żółtka, ubijając na małych obrotach. Mąki oraz kakao przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Piec ok. 50-55 minut w 160-170 stopniach C (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić je w formie na podłogę (z wysokości ok. 60 cm). Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić (najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej). Przekroić na 4 blaty.

 

                Motylk

 

Składniki masy czekoladowej:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 mleczna czekolada
  • 400 ml śmietany kremówki

Czekoladę połamać na małe kawałki, stopić w kąpieli wodnej. Przestudzoną wymieszać dokładnie z mascarpone (najlepiej wyjąć je z lodówki na ok. 1 godz. przed przygotowaniem masy). Kremówkę ubić na sztywno, nadal ubijając (można troszkę zmniejszyć obroty miksera) dodawać po łyżce czekoladowego mascarpone (tutaj działamy szybko i ubijamy tylko do połączenia składników).

 

Składniki masy chałwowej:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g chałwy (u mnie fantazyjna)
  • 400 ml śmietany kremówki

Chałwę rozetrzeć widelcem i wymieszać z mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać po łyżce mascarpone z chałwą. Ubijać tylko do połączenia składników.

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu malinowego
  • gorzka czekolada do dekoracji / kolorowe cukierki itp.

Pierwszy krążek biszkoptu położyć na paterze, posmarować go dżemem malinowym, przykryć następnym krążkiem. Delikatnie docisnąć. Pozostałe krążki przełożyć kremem czekoladowym. Wierzch i boki tortu pokryć kremem chałwowym, dowolnie udekorować. 

 

              Tort czekoladowo - chałwowy

Zdjęcie przekroju robiłam na kawałeczku, który został z tortu (dlatego taki nierówny troszkę) .... ale już nie było jak wyrównać, żeby ładniej wyglądał:).

 

Tort dołączam do akcji Atinki "Czekoladowy Tydzień" (klik).

                Czekoladowy tydzięń

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 20 lutego 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/20 08:30:31
Tort z pewnością był przepyszny!
-
2015/02/20 10:27:20
Jak ja lubię takie smaki. Cudnie ci wyszedł :-)
-
2015/02/20 11:15:37
Mniam, jaki pyszny Jolu !Wspaniały, mniam.
Pozdrówki i buziaki
-
2015/02/20 16:52:39
mmm... tort jak marzenie!
-
2015/02/20 21:32:29
Moje smaki. A dekoracja tortu mi się podoba Joluś.
-
2015/02/21 13:47:25
Jolu, tort bajeczny!
A motyle mistrzostwo, podziwiam.
-
2015/02/21 15:44:24
Jolciu super ten torcik, jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla Lili
-
2015/02/21 15:46:07
:-D
-
2015/02/21 19:24:37
W szkole ostatnio się z takimi motylami męczyłam... Nie jest łatwo ;)
Pyszne musiało być to ciacho :)
-
2015/02/21 22:05:20
Na pewno smakował obłędnie !
Chętnie bym spróbowała takiego tortu, bo bardzo lubię chałwę :)