https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Babka migdałowo - kokosowa z czekoladą

Ostatnio moim Dzieciaczkom zachciało się babki, a że trzeba je było zająć postanowiliśmy upiec babkę wspólnie..... żeby było jeszcze ciekawiej wymyślaliśmy ją sami z tego co znaleźliśmy w szafce i lodówce i z tego co smakowo im odpowiadało. Znalazła się tam więc  obowiązkowo czekolada, a także migdały (bo te lubi Lili) i wiórki kokosowe (bo te lubi mama, a końcówka paczki tak smutno na mnie patrzyła). Wyszła nam bardzo smaczna, wilgotna babka, taka po której kolejny kawałek małe łapki sięgały bardzo chętnie... a jaka frajda, że sami upiekli:). 

 

                   babka migdałowo - kokosowa z czekoladą 

 

BABKA MIGDAŁOWO - KOKOSOWA  Z CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego (klik)
  • 200 g stopionego masła
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • 100 g groszków czekoladowych lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady

Jajka z cukrami ubić na jasną puszystą masę (ok. 3-5 minut). Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, zmieszać je z migdałami i wiórkami kokosowymi. Dodać do masy wraz z przestudzonym masłem i otartą  i posiekaną skórką z cytryny. Zmiksować (na mniejszych obrotach) do połączenia się składników. Wsypać czekoladowe groszki i wymieszać łopatką. Masę wlać do formy babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec 40-45 minut w 180 stopniach C (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 15-20 minut, a następnie wyjąć z formy i wystudzić.

 

                    babka migdałowo - kokosowa z czekoladą

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 13 marca 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/13 07:33:11
Świetna babeczka!
-
2015/03/13 07:35:21
Wygląda pysznie:)
-
2015/03/13 08:05:25
Mniam pycha!!
-
2015/03/13 08:40:00
lubię kiedy babka jest wilgotna, ale rzadko mi taka wychodzi bo przeważ nie ją za długo piekę. pozdrawiam
-
2015/03/13 08:48:11
No proszę jak sobie dogadzacie. Naprawdę babeczka wygląda znakomicie. Ja chociaż dużo słodkiego staram się nie jeść to chyba bym się nawet skusił, na tak przygotowaną słodkość. Życzę wam smacznego i naprawdę bardzo fajnie wykonana jest ta babeczka pozdrawiam.
-
2015/03/13 13:38:45
Bardzo smakowita babeczka. Podoba mi się i chyba sobie upiekę :)
Pozdrawiam cieplutko :*
-
2015/03/14 00:27:56
A tu zaraz okres babkowy się rozpocznie. Wygląda pysznie Joluś.
-
2015/03/14 09:03:08
Ale Ci fajnie,że możesz wrzycić co kto lubi. U mnie jak jedno lubi, to drugie już niekoniecznie, a żeby cała trójka lubiła to rzadko się zdarza. Chociaż akurat czekolada i wiórki mogły by przejść :)
-
2015/03/14 16:12:23
Twoje wpisy są po prostu idealne, swietne :) Naprawde :) Nie wiem jak Ci się udaje od tak dlugiego czasu utrzymywac ten sam znakomity poziom, a nawet troszkę wyzszy z kazdym kolejnym wpisem :) To już nie jest forma talentu, to jest już forma daru :) Nie zmarnuj tego, bo naprawdę dzieki temu, ze posiadasz ten dar, mozesz wiele :)
-
2015/03/14 17:52:50
6. Aż dziw bierze, ze jeszcze nie zostales jednym z najpopularniejszych blogerow w naszym kraju, jednak mam wrazenie, ze to już niedlugo się zmieni :) Zaslugujesz na to jak malo kto, Twoje teksty maja gleboki, wyczuwalny od pierwszych slow, nigdzie indziej niepowtarzalny klimat, który naprawdę przyciaga :) Powodzenia w karierze, pozdrawiam :)
-
2015/03/14 18:58:46
Cudna Wam wyszła, zdolne masz pociechy :)
-
2015/03/17 19:59:04
jej miąższ wygląda fantastycznie