https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb pszenno - żytni z prażoną mąką, czyli Marcowa Piekarnia u Amber

Dziś zapraszam na chleb ... dla mnie bardzo ważny, bo nasz ukochany. Pokochaliśmy go od pierwszego kęsa i od tej pory piekę go przynajmniej raz w tygodniu (od prawie 3,5 roku). Dlatego też bardzo się cieszę, że jego smak, dzięki Amber (klik) idzie w świat.

Autorką przepisu jest moje Guru Danusia (klik), a jest on moją propozycją do Marcowej Piekarni. Aniu dziękuję Ci bardzo za zaufanie, którym mnie obdarzyłaś... kurcze, ale jestem tym wydarzeniem podekscytowana:).

Chleb jest (jak dla nas) doskonały. W smaku czuć nutę prażonej mąki, ma cudowną chrupiąca skórkę .... oj no po prostu wspaniały jest:). Musicie go upiec:). 

 

                     Chleb pszenno - żytni z prażoną mąką

 

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ

Składniki zaczynu:

  • 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 165 g mąki żytniej razowej
  • 225 g wody

Składniki wymieszać i pozostawić przykryte (ja wkładam do foliowej torby) na 14-16 godzin w temp. pokojowej.

Składniki zasmażki:

  • 120 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g zimnej wody

Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać mąkę i prażyć, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypać do miseczki i stopniowo dolewać zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy (lub włożyć do foliowej torby) i pozostawić na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).

Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodać zasmażkę, wymieszać do dobrego połączenia składników. Po czym dodać:

  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli

Znów wymieszać, aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawić na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.

Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodać:

  • 600 g mąki pszennej typ 650

Dosypywać stopniowo mąkę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (lub dokładnie wymieszać drewnianą łyżką). Pozostawić na 20 min., aby odpoczęło. Przełożyć do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami/sezamem). Wierzch wyrównać wilgotną dłonią. Pozostawić do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb piec przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C i piec kolejne 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i dopiekać jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Tutaj pełna lista piekących osób:

Akacjowy blog

Arnikowa kuchnia

Bajkorada

Co mi w duszy gra

Fabryka kulinarnych inspiracji

Grahamka, weka i kajzerka

Każdy ma jakiegoś bzika

Konwalie w kuchni

Kuchennymi drzwiami

Kuchnia Alicji

Kuchnia Gucia

Kulinarne przygody Gatity

Leśny zakątek

Małe kulinaria

Moje domowe kucharzenie

Moje małe czarowanie

Nieład malutki

Nie tylko na słodko

Ogrody Babilonu

Polska Zupa

Przy kuchennym stole

Smakmojegodomu

Smakowe kubki

Smakowity chleb

Stare gary

Sto kolorów kuchni

Ugotujmy to

W poszukiwaniu slowlife

Zacisze kuchenne

Zakalce mojego życia 

Częstujcie się proszę:)

środa, 11 marca 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/11 20:11:39
Jolu dokonałaś znakomitego wyboru! Chlebek doskonały!!!!
-
2015/03/11 20:12:53
Jolu, doskonały wybór! To chyba będzie mój podstawowy chleb domowy :)
-
2015/03/11 20:16:24
Jolu, nie mogło być inaczej, świetny chleb dla nas wybrałaś :)
-
2015/03/11 20:19:07
Joluś chleb przepyszny, dziękuję za przepis :)
Wiesz, że ja tym chlebem zadebiutowałam we wspólnym pieczeniu? Cieszę się, że akurat wtedy, kiedy Ty proponowałaś przepis :)
-
2015/03/11 20:19:25
Jolu-chleb wspaniały. Cieszę się z Twojego wyboru, pozdrawiam serdecznie :)
-
2015/03/11 20:31:05
Bardzo dziękuję, że dzięki Twojemu wyborowi poznałam przepyszny chleb, to już kolejny , który na stałe wchodzi do mojego domu, mąż mój jest nim zachwycony, a ja jadłabym go bez opamiętania. Pięknie Ci się upiekł , doświadczenie w pieczeniu ewidentne. Pozdrawiam
-
2015/03/11 21:08:21
ooo jaki udany bochen , śliczny
Jolu świetny chleb wybrałaś , pycha on jest
-
Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/11 21:33:38
Jolu, chleb jest pyszny. dziękuję za udany wybór :-).
-
2015/03/11 22:06:11
Przepiękny Jolu. Dziękuję za ten przepis.
-
Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
2015/03/11 22:26:38
wspaniały wybór! chlebki pięknie porosły i chyba wszystkim się udały:) dziękuję za wspólnie spędzony czas i do zobaczenia w kwietniu!
-
2015/03/11 22:31:42
Jolu,
porywam Twoją kromkę z masłem!
I...zabieram się za pieczenie nowego bochenka.
Całusy!
-
2015/03/12 07:32:48
Świetny domowy wypiek!
-
2015/03/12 10:48:35
już dziś na kilku blogach miałam przyjemność podpatrzeć ten chlebek, ja muszę się w końcu zabrać za ten zakwas chlebowy ale jak to bywa zawsze mi schodzi, chlebek wyszedł pysznie; pozdrawiam
-
2015/03/12 11:53:03
Jolu, a ja Ci dziękuję, że podzieliłaś się z nami tym smakiem, który jest naprawdę wyjątkowy. Z pewnością będę wracać do tego przepisu i coś mi się wydaje, że nawet dość często.;)
-
2015/03/12 14:22:06
Wspaniały chleb dla nas wybrałaś. Dzisiaj u mnie rośnie kolejny, tak nam zasmakował.
Bardzo dziękuję i do następnego pieczenia.
Pozdrawiam serdecznie.
-
2015/03/12 14:40:17
Jolu, bo on jest wspaniały! I wcale nie dziwię się, że to Wasz chleb codzienny :)))
Ja na pewno będę wracać do tego przepisu :)
Pozdrawiam ciepło :)
-
2015/03/12 16:01:35
Dziękuję za świetny wybór chleba, miło mi było wspólnie piec z Tobą Jolu właśnie taki chleb, pozdrawiam :)
-
2015/03/12 16:54:39
Dziękuję za to wspólne pieczenie iza wybranie tak wspaniałego przepisu. Będę wracała do niego często.
-
Gość: Ela, *.internetunion.pl
2015/03/12 20:00:36
Jak zrobić ten zakwas i go dokarmić?
-
2015/03/12 20:47:34
Ela zakwas można zrobić np tak smakmojegodomu.blox.pl/2010/11/Malenki-krok-do-przodu-zakwas.html lub znaleźc kogoś kto mieszka blisko Ciebie na zakwasowamapapolski.blogspot.com i dostać zakwas od tej osoby. Dokarmia się go mąką żytnią razową i wodą w tej samej ilości .... więc jeśli np. potrzebujesz 150 g zakwasu do zaczynu to do zakwasu ze słoika dodajesz po 75 g mąki i wody . Ważne jest, aby pamiętać, że minimalna ilość jaką można dokarmiać zakwas to po 50 g mąki i wody. Pozdrawiam
-
2015/03/12 23:50:29
I nam bardzo posmakował ten chlebek. Pięknie Ci się upiekł:-) Dziękuję za wspólny czas:-)
-
2015/03/13 08:29:56
Bardzo fajny chleb wybrałaś do naszego wspólnego wypiekania. Bardzo przyjemnie się go robiło, wyrósł mi bardzo dobrze i wszystkim smakował.
Pozdrawiam serdecznie i do nastepnego wspólnego chlebowypiekania

M.
-
2015/03/13 09:39:56
Bardzo dziękuję za ten przepis i smakowe doznania. Pozdrawiam i do kolejnego wspólnego pieczenia.
-
2015/03/13 10:09:29
piękny chlebek, dziękuję za wspólne wypiekanie:)
-
2015/03/14 15:09:15
Piękny chlebek, pięknie wyrósł, dziękuję za wspólne pieczenie.
-
2015/03/14 17:54:56
Jestes swietnym blogerem, Twoje teksty są naprawdę dobre :) To muszę Ci przyznac, nie wiem czy już Ci to ktos wczesniej mowil, ale naprawdę musisz zaczac pisac zawodowo :) Na pewno czekałaby Cię naprawdę wielka kariera oraz niemałe pieniazki :) Pomysl o tym, ponieważ naprawdę masz talent i czuc w Twoich tekstach pasje do pisania :)
-
2015/03/15 08:54:37
Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.
-
2015/03/15 16:43:53
Chleb prezentuje się idealnie :) Dziękuję za wybór tego przepisu, za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
-
2015/03/15 17:28:41
Pięknie wyrósł! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
-
2015/03/18 09:13:35
Jolu pyszny chlebek zaproponowałaś :) Dziś nastawiam zaczyn na kolejne bochenki! :)