https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb szwajcarski

Dziś zapraszam na chleb szwajcarski, przygotowany w ramach wspólnego pieczenia blogerów "Wypiekanie na śniadanie" (klik). Przepis na chleb zaproponował Paweł Marder (klik), jest on Jego autorskim przepisem. 

Chlebuś jest bardzo dobry, ma chrupiącą skórkę i puchate wnętrze. Wyrabia się go przyjemnie, rośnie szybko i bezproblemowo:).

 

                   Chleb szwajcarski

 

 

CHLEB SZWAJCARSKI

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 370 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20-25 g świeżych drożdży

Drożdże rozetrzeć z cukrem, poczekać, aż się upłynnią. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (15-20 minut). Przełożyć do miski, włożyć ją do torby foliowej i odstawić na 50-60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią, następnie uformować je w bochenek. Chleb ułożyć na kawałku papieru do pieczenia lub włożyć do koszyka do wyrastania. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (jednak nie na dłużej niż na 1 godzinę, gdyż chleb musi jeszcze wyrosnąć w piekarniku [mój rósł 40 minut i to już było dla niego za dużo]). W czasie gdy chleb rośnie rozgrzewamy piekarnik z garnkiem żeliwnym do maksymalnej temperatury. Wyrośnięty chleb oprószamy mąką i nacinamy na krzyż (ja swój nacięłam po przełożeniu do garnka). Chleb wraz z papierem przenosimy do garnka, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 220 stopni C i pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 20 - 30 minut. Wystudzić na kratce, kroić po dokładnym wystudzeniu.

 

                  Chleb szwajcarski             

 

W "Wypiekaniu na śniadanie" piekli:

Paweł Marder (klik)

Moje domowe kucharzenie (klik)

Maryna w kuchni (klik)

Lidia (klik)

Smaczna Pyza (klik)

Bernika Mój kulinarny pamiętnik (klik)

Kulinarne szaleństwa Maniusi (klik)

Gotowanie i pieczenie (klik)

BloGotowanie z pasją (klik)

Mia cucina (klik)

Stylowa kuchnia (klik)

Kornik w kuchni (klik)

Arletta (klik)

Ala piecze i gotuje (klik)

Moje małe czarowanie (klik)

Smaki Alzacji (klik)

Matka Wariatka (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 22 marca 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/22 06:33:55
Bardzo apetyczny;)
-
2015/03/22 09:29:49
Pięknie wygląda, ach jaki on jest pyszny... Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
-
2015/03/22 11:18:48
Ten chlebuś jest wspaniały i pyszny, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
-
2015/03/22 12:56:54
Piękny bochen Jolu, dziękuję za wspólne pieczenie.
-
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2015/03/22 13:50:22
Piękny bochenek chlebka. Dziękuję za wspólne wypiekanie.
-
2015/03/22 14:15:20
dzięki za wspólny wypiek i do zobaczenia za tydzień :-)
-
2015/03/22 16:30:42
dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2015/03/22 17:11:23
Piękny chlebuś, dziękuje za wspólny czas :)
-
Gość: , 109.207.110.*
2015/03/22 17:54:36
dzięki za wspólną zabawę :)
-
Gość: sofieta, *.50-82-r.retail.telecomitalia.it
2015/03/22 18:03:56
Wyglada lepiej niz z piekarni! Dziekuje za wspolne pieczenie!
-
2015/03/22 19:30:54
Prosty i pysznie wygląda!
-
2015/03/22 22:06:55
super ci wyszedł ten chlebek. dziękuję za wspólne pieczenie.
-
2015/03/25 18:11:47
Idealny jak zawsze.