https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb żytni na serwatce

Dziś chciałam zaprosić Was na chleb, który znalazł się na naszym Wielkanocnym stole - żytni na serwatce. Chleb jest pyszny, jak przystało na chleb żytni ma wilgotny miękkisz .... jest długo świeży i naprawdę bezproblemowy w wykonaniu .... jedynym problemem może być ew. dostęp do serwatki .... za którą ja osobiście bardzo dziękuję kochanej Cioci Oli. 

Przepis na chleb pochodzi z bloga Danusi (klik), która jest moją Mistrzynią. Przepis podaję przeliczony na 2 keksówki o wymiarach dolnych 30x7cm.

 

                    Chleb żytni na serwatce

 

CHLEB ŻYTNI NA SERWATCE

Składniki zaczynu:

  • 4 łyżki zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
  • 360 g mąki żytniej typ 720
  • 720 g serwatki

Połącz wszystkie składniki. Miskę z zaczynem włóż do torby foliowej i odstaw na 12-14 godzin do fermentacji. Zaczyn jest płynny więc nie urośnie a dużo, jednak będą na nim widoczne bąbelki piany.

 

Składniki ciasta właściwego:

  • cały zaczyn
  • 974 g mąki żytniej typ 720
  • 353 g serwatki
  • 27 g soli

Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką (ok. 3-4 minut). Ciasto przełóż do 2 keksówek (wymiary dolne 30x7 cm), zwilżoną dłonią wyrównaj powierzchnię. Keksówki wstaw do torby foliowej i odstaw chleby w ciepłe miejsce  do wyrośnięcia (ok. 3 godzin). Piecz 15 minut w 240 stopniach C, a następnie 30 - 35 minut w 210 stopniach C. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił nakryj go folią aluminiową. Chleb jest upieczony kiedy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. 

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 13 kwietnia 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/13 07:24:07
Wspaniały!
-
2015/04/13 08:42:46
Jolu, chleb pięknie wyrośnięty.
Serwatkę możesz zrobić z mleka zsiadłego, które można kupić w 400g opakowaniach.
Masz wówczas ser i serwatkę.
-
2015/04/13 09:36:36
kazdy chelb domowy uwielbiam i zawsze jestem pod wrazeniem osob ktore je pieka
-
2015/04/13 18:41:18
bardzo ciekawy pomysł z wykorzystaniem serwatki
-
2015/04/13 21:26:21
Joluś,
wygląda cudownie!
Mam go w planach...
Całus!
-
2015/04/14 12:32:40
nie ma jak domowy chlebek
-
2015/04/22 10:17:03
Mama robi od jakiegoś czasu. Ten chleb jest genialny !