https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek malinowo - kajmakowy

Nie ma Wielkiej Nocy bez mazurka (taką sobie tradycje wprowadziłam kilka lat temu) i twardo jej przestrzegam:). W tym roku gościł u nas mazurek malinowo - kajmakowy. Przepyszne kruche ciasto, a do tego słodki kajmak ... dżem malinowy doskonale przełamywał jego słodycz. Wykorzystałam przepis na kruche ciasto od Dorotki (klik), a dekoracje zrobiły moje dzieci. Skromne, ale śliczne ....:). Nie mam zdjęć w przekroju niestety, ale jakoś w Święta miałam zdjęciowego lenia .... 

Ciasto zrobiłam z podwójnej porcji, można z niej zrobić 2 mazurki lub 1 większy i dwa mniejsze,

 

                    Mazurek malinowo - kajmakowy

 

MAZUREK MALINOWO - KAJMAKOWY

Składniki ciasta kruchego:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka

Składniki przybrania: 

  • 1/2 słoika dżemu malinowego
  • 3/4 puszki masy kajmakowej
  • cukierki M&M do dekoracji

Mąkę przesiej z cukrem pudrem. Przesiekaj siekaczką, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtka i śmietanę i zagnieć kruche ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i wytnij z niego kształt, jaki ma mieć mazurek (u mnie było to jajo większe, mniejsze i małe serce). Ciasto przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta uformuj wałeczki i przyklej je (za pomocą białka) do zewnętrznej krawędzi mazurka. Ciasto ponownie schłódź w lodówce przez 30-60 minut. Przed pieczeniem nakłuj je widelcem. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach C (do zrumienienia). 

Na wystudzone spody rozsmaruj cienką warstwę dżemu malinowego, a następnie grubszą warstwę kajmaku i dowolnie udekoruj.

 

Częstujcie się proszę:)             

środa, 15 kwietnia 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/15 07:47:13
To tak jak u mnie nie ma świąt bez sernik :) Piękne, kolorowe mazurki!
-
2015/04/15 08:26:29
Piękne jak każde mazurki :-) no i to połączenie smaków musi być dobre.