https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Zakwas na żur z płatkami owsianymi

Tradycj± stało się już, że kilka dni przed ¦więtami nastawiam zakwas na żur. W tym roku wg przepisu Kasi (klik). Zakwas dla mnie nowy, bo z płatkami owsianymi ... troszkę się go obawiałam. Zupełnie niepotrzebnie.... szybko się go robi, szybko kwa¶nieje, a żur na nim przygotowany jest naprawdę doskonały.

Jest to porcja na ok. 2-2,5 l bulionu.

 

                        Zakwas na żur z płatkami owsianymi

 

ZAKWAS NA ŻUR Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki:

  • 120 g m±ki żytniej (u mnie razowa)
  • 5 łyżek zmielonych płatków owsianych
  • 4 duże z±bki czosnku
  • 8 ziaren pieprzu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 900 ml wody

Przegotuj i wystudĽ wodę. M±kę i płatki wsyp do słoja, dodaj ok. 300 ml wody. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Dodaj pozostał± wodę i wymieszaj. Do słoika włóż obrany i pokrojony w grube plastry czosnek, ziele angielskie, pieprz i li¶ć laurowy. Słoik przykryj kilkoma warstwami gazy i postaw w ciepłym miejscu. Raz dziennie wymieszaj zakwas.

Po ok. 3-4 dniach zakwas będzie gotowy. Ugotuj na nim żur lub zakręć słoik i wstaw go do lodówki. Tak przygotowany zakwas może w niej stać 2-3 tygodnie.

 

Częstujcie się proszę:)

 

sobota, 11 kwietnia 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/12 20:59:20
Aż wstyd się przyznać,a le ja cały czas robię barszcz z torebki, a tak nie dużo trzeba żeby y zrobić samemu;