https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto maślankowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Przedwczoraj były naleśniki (klik), dziś kolejna część utylizowania maślanki:). Przepis podrzuciła mi Ania (klik) podczas jednej z naszych rozmów. Natychmiast poleciałam do kuchni piec:). Warto było, bo ciasto zniknęło do ostatniego okruszka w zawrotnym tempie. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, a kruszonka przepyszna:). Można je również zrobić w wersji bez owoców, z samą kruszonką ... ale teraz kiedy zaczyna się sezon truskawkowy i trwa rabarbarowy ciężko się oprzeć:). Aniu dziękuję za pyszny przepis:). 

 

            Ciasto maślankowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 

CIASTO MAŚLANKOWE Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Składniki ciasta:

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • kilka truskawek

Składniki kruszonki

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy)
  • 8 łyżek mąki

Składniki kruszonki rozetrzyj w rękach i wstaw do lodówki. Rabarbar i truskawki umyj i osusz. Rabarbar pokrój na 1 cm kawałki, truskawki w plasterki.

Całe jaja ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlej maślankę i olej, zmiksuj (na mniejszych obrotach miksera). Ciągle miksując dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę (24x28 cm) wyłożoną papierem d pieczenia, wyrównaj. Na cieście rozsyp rabarbar i ułóż truskawki. Posyp kruszonką. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach C. Gdyby ciasto zbytnio się spiekało nakryj je folią aluminiową.

 

Ciasto wędruje do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy?" (klik).

 

                              Co mamy dla Mamy?

 

Częstujcie się proszę:) 

niedziela, 24 maja 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/05/24 07:05:25
Jolu, piękne wyszło i cieszę się, że Wam smakowało.
-
Gość: Wiewiora, *.dynamic.chello.pl
2015/05/24 07:30:12
U mnie tez zalega maslanka wczoraj piekłam na niej bułki a dzis moze skuszę sie na ciacho? Pysznie wyglada!!!!
-
2015/05/24 16:17:58
ja poproszę kawałek, wygląda pysznie
-
2015/05/25 07:34:09
Takie ciasto jest najlepsze!