https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Gofry na maślance

Troszkę dużo maślankowych przepisów ostatnio, ale przecież to taki zdrowy napój:). Dziś maślanka w gofrach, pysznych, chrupiących na zewnątrz i miękkich w środku. Moje dzieci  i ich mała Kuzynka zajadały z wielkim apetytem:).

Przepis od Dorotki (klik), wchodzi na stałe do naszego gofrowego repertuaru. Dorotko dziękuję:) ... a wkrótce kolejny gofrowy przepis .... równie pyszny:).

 

                  Gofry na maślance

 

GOFRY NA MAŚLANCE

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50  roztopionego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do osobnej miski wsyp obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i cukier. Wlej maślankę, mleko, żółtka, ekstrakt waniliowy i ostudzone masło. Zmiksuj wszystko lub wymieszaj trzepaczka na gładką masę. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj Smaż gofry ok. 3-4 minuty (moja gofrownica ma moc 700W). Po ok. 1-2 minutach smażenia otwórz na kilka sekund gofrownicę i wypuść parę, wówczas gofry będą bardziej chrupiące. Podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem, owocami.

 

Gofry dopisuję do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy?" (klik). 

 

                         Kasia

 

Częstujcie się proszę:)

 

poniedziałek, 25 maja 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/05/25 10:09:28
Żałuję, że nie mam gofrownicy!
-
2015/05/25 19:33:57
Zdecydowanie trzeb wypróbować :) Uwielbiamy gofry!
-
2015/05/25 19:48:37
Jolu, dawaj jak najwięcej maślankowych pyszności.
Te gofry muszą bosko smakować!