https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bułki grahamki

Od czasu do czasu zdarza mi się wziąć udział w akcji "Wypiekanie na śniadanie" (klik). Zdarzyło się i w tym tygodniu. Nie mogło być inaczej, bo bułki, które zaproponowali Paweł i Magda (klik) wyglądały bardzo smakowicie ... a na dodatek są z gatunku tych zdrowszych, co też nie jest bez znaczenia:). Wzrok nie zawiódł - bułki wyszły przepyszne .... mimo dość dużej ilości mąki pełnoziarnistej są lekkie, pięknie wyglądają w przekroju i świetnie smakują z każdym dodatkiem .... nawet z samym masłem:) .... ba, chyba najlepiej z samym masłem:). Mój Synko, Córeczka i Mąż zachwycili się bułkami i proszę, aby piec je często:). 

Po oryginalny przepis zapraszam tutaj (klik), ja podaję ze swoimi zmianami.

 

              Bułki grahamki

 

 

BUŁKI GRAHAMKI

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej graham (typ 1850)
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 315 ml wody
  • 20-25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, poczekaj, aż się upłynnią. Wszystkie składnik, łącznie z drożdżami połącz w misie i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 10 - 15 minut. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dosyp troszkę mąki, dyby zbyt gęste dolej odrobinę wody. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysypanej mąką, włóż ją do torby foliowej i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i podziel je na 8 równych części (po ok. 105 - 108 g), z każdej z części uformuj podłużną bułeczkę. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w 220 stopniach C. Wystudź na kratce.

Razem ze mną piekli:

Moje domowe kucharzenie (klik)

Paweł i Magda (klik)

Obiad gotowy (klik)

Różowa kuchnia (klik)

Moje małe czarowanie (klik)

Eksplozja smaku (klik)

Ala piecze i gotuje (klik)

Kulinarne szaleństwa Maniusi (klik)

W poszukiwaniu slow life (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 13 czerwca 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/06/13 06:55:00
Ja też uwielbiam pieczywo z samym masłem, wędlina jest mi zbędna. U mnie dzisiaj powinny się pojawić:)
-
2015/06/13 11:51:29
Pysznie wyglądają, pozdrawiam i dziekuje za wspólne pieczenie Jolu :-)
-
2015/06/13 20:31:58
Wyglądają świetnie. Ostatnio kupiłam nawet mąkę graham, ale okazała się być jakimś niewypałem.
-
2015/06/14 18:12:42
Pysznie się prezentują, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
-
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2015/06/15 14:45:44
Fajne grahamki, dziękuję za wspólne wypiekanie.