https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pulla

Czy znacie lepszy sposób na śniadanie niż truskawki z jogurtem (śmietaną) i do tego puszysta, świeżutka, pachnąca chałka? Ja nie :) ... 

W naszym domu rządzi i zawsze wygrywa chałka z kruszonką (klik) - mięciuchna, bardzo puchata, pełno na niej cudownej kruszonki ... i długo świeża .... jednak mimo wielkiego do niej uwielbienia pulla rozeszła się prawie w oka mgnieniu. Pulla kusiła mnie już od dawna, odkąd zaczęłam rozkochiwać się w kardamonie ... w końcu ją upiekłam, korzystając z przepisu znalezionego u Majki (klik). Zmieniłam troszkę sposób wykonania. Wyszła ogromna, pachnąca, piękna (mimo, iż zapomniałam posypać ją płatkami migdałowymi). Jest nie za słodka, puszysta, wyraźnie czuć w niej kardamon. Kolejnego dnia nieznacznie traci na świeżości ... a trzeciego będzie świetna do tostów ... wypróbowane na samej resztówce:). Polecam:).

 

                    Pulla

 

PULLA

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g drobnego cukru + do posypania chałki (u mnie domowy cukier waniliowy)
  • 1 łyżka nasion kardamonu, zmiażdżonych w moździerzu
  • 2 jajka
  • 650 - 700 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 50 g rodzynek (nie dałam)
  • 30 g płatków migdałowych (nie dałam)

Utrzyj drożdże z łyżeczką cukru i poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj 1/2 szklanki mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu, aż rozczyn ruszy. Do misy miksera przesiej resztę mąki (zaczęłam od 650 g), dodaj sól, resztę cukru, kardamon, roztrzepane jaja (3/4 ilości, resztę zostaw do posmarowania chałki). Dodaj rozczyn, resztę mleka i wyrób gładkie elastyczne ciasto (może się okazać, że, ciasto jest zbyt luźne wówczas dosyp reszt mąki lub zbyt zbite, wówczas należy dolać troszkę mleka) dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto przełóż do delikatnie naoliwionej miski, włóż ją do foliowej torby i pozostaw na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłóż na omączony blat (jeśli chcesz upiec wersję z rodzynkami wgnieć je w ciasto na tym etapie), podziel je na 3 równe części. Z każdej części uformuj wałek o długości ok. 50 cm. Zapleć warkocz, końce wałków podłóż pod chałkę. Chałkę przełóż na blachę (piekarnikową) wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj wierzch chałki rozkłóconym jajkiem, posyp drobnym cukrem i płatkami migdałów. Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 - 200 stopni C.

 

                  Pulla

 

Częstujcie się proszę:)

 

piątek, 19 czerwca 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/06/19 09:30:15
Ciesze sie, ze sie udala :) I ze smakowala. U mnie zniknela blyskawicznie :))
-
2015/06/19 12:53:14
Oj, oddałabym wiele za takie śniadanie....
-
2015/06/19 18:18:16
Jeszcze jej nie robiłam, a kardamon bardzo lubię ; ) Chyba się skuszę :)
-
2015/06/19 19:36:02
Pycha:)
-
2015/06/19 22:24:13
Kocham chałki miłością ogromną. Muszę niedługo popełnić. Koniecznie.