https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bułki na zakwasie czyli Lipcowa Piekarnia

Pyszne bułki, mówię Wam upiekłam w zeszłym tygodniu. Dzieci były zachwycone robiąc sobie z nimi kanapki i prosiły o kolejną partię ... na pewno będzie, bo wszystkim nam zasmakowały. Mają mięciuchne, puchate wnętrze i chrupiącą skórkę. W oryginale (klik) z czosnkiem, ale ja niestety w swojej kuchni czosnek muszę pomijać, więc u nas w wersji bez.

Przepis na te bułki jest propozycją Reni (klik) do Lipcowej Piekarni u Amber (klik). Uwielbiam wspólne wypiekanie u Ani za pyszne propozycje i wspaniale towarzystwo:)... i choć nie zawsze udaje mi się w nich wziąć udział to za każdym razem czekam na nie z niecierpliwością.

 

           Bułki na zakwasie

 

BUŁKI NA ZAKWASIE

Składniki zaczynu:

  • 20 g zakwasu pszennego razowego aktywnego (u mnie żytni razowy)
  • 90 g mąki pszennej chlebowej
  • 55 g letniej wody

Do zakwasu (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej) dodaj wodę. Dokładnie wymieszaj, po czym dosyp przesianą mąkę. Ponownie dokładnie wymieszaj. Miskę z zaczynem włóż do foliowej torby i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Składniki ciasta właściwego:

  • 140 g zaczynu
  • 315 g mąki pszennej chlebowej
  • 45 g mąki orkiszowej razowej
  • 240 g wody o temperaturze 24-25 stopni C
  • 25 g oliwy
  • 8 g świeżych drożdży
  • 10 g soli

W połowie wody rozpuść sól, w drugiej części drożdże. Przesiej mąkę chlebową do miski, dodaj mąkę razową, dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć gładkie, elastyczne i miękkie ciasto (trwa to ok. 10 minut). Przełóż ciasto do naoliwionej miski (włóż ją do torby foliowej) i pozostaw je w ciepłym miejscu na 2 godziny. Po godzinie złóż ciasto. Po tym czasie podziel ciasto na 9 równych części (po ok. 90 g), połóż je na lekko naoliwionym blacie, przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut by ciasto odpoczęło. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę, ułóż je na blasze wyłożonej papierem, zachowując spore odstępy. Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw ja na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik (z naczynie z wodą w środku) do temperatury 250 stopni C. Wyrośnięte bułeczki natnij ostrym nożem lub żyletką. Z piekarnika wyjmij naczynie z wodą, obniż temperaturę do 235 stopni C, wstaw blachę z bułkami. Piecz je 15-20 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce i delektuj się ich smakiem.

 

           Bułki na zakwasie

 

Razem ze mną bułeczki piekli:

Ania - Bajkorada

Agnieszka - Polska zupa

Amber - Kuchennymi drzwiami

Alucha - Nieład malutki

Beata - Stare gary

Danusia - Co mi w duszy gra

Ela - W poszukiwaniu slow life

Gucio - Kuchnia Gucia

Jswm - Nie tylko na słodko

Kamila - Ogrody babilonu

Łucja - Fabryka kulinarnych inspiracji

Magda - Konwalie w kuchni

Marcin - Grahamka, weka i kajzerka

Marzena - Zacisze kuchenne

Renata - Codziennik kuchenny

Tosia - Smakowity chleb 

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 07 lipca 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/07/07 20:12:38
Kurcze, przegapiłam :) A tak piękne są te bułki
-
2015/07/07 20:24:30
Jolu,
u Ciebie są mistrzowskie!
No napatrzeć się nie mogę...
Cieszę się, że smakowały Twoim Dzieciom.
Całusy!
-
2015/07/07 21:37:26
Jakie fajne buły!
-
2015/07/07 21:53:27
Jolu, po prostu idealne:-)!
-
2015/07/07 22:29:25
Jak z piekarni, śliczne, pozdrawiam :*
-
2015/07/08 07:45:10
Wspaniale Ci się upiekły, są idealne! Dziękuję za wspólne lipcowe chwile!
-
2015/07/08 11:29:14
Prześliczne! Nic dziwnego, że dzieciaki domagały się dokładki!:)
-
2015/07/08 13:36:30
Wspaniałe bułeczki ze ślicznymi nacięciami. Dziękuję za wspólny czas i do kolejnego spotkania.
-
2015/07/08 16:09:05
Wspaniale uformowane i wypieczone, nic dziwnego, że będzie powtórka!
-
2015/07/08 19:03:54
Bułeczki na trawie to jest to co lubię :)
-
2015/07/08 20:18:45
SUPER wygladają te Twoje buły na trawce. Nie dość, że same w sobie prezentują się kapitalnie , to na tle tej trawki....
Dzieki za wspólne w lipcy wypiekanie
Pozdrawiam serdecznie
M.
-
2015/07/09 14:32:11
Ślicznie Ci się upiekły i bez czosnku. Ja też z całą pewnością będę powtarzała, bo i nam smakowały. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2015/07/09 22:55:59
jakie równiutkie! Dziękuje za wspólny czas