https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik na zimno jagodowo - truskawkowy z malinową galaretką

Mój Mąż uwielbia serniki na zimno, dlatego też od czasu do czasu pojawiają się na naszym stole. Zazwyczaj robię je na serku homogenizowanym, tym razem jednak wykorzystałam twaróg śmietankowy... do tego sezonowe owoce i wyszedł naprawdę pyszny sernik. Mąż zachwycony, zajadał ze smakiem ... a ja przy okazji zrobiłam porządek z resztką ciasteczek spekulos:)... tak, tak stało w paczce zapomniane kilkanaście sztuk jeszcze od Bożego Narodzenia. 

Wbrew pozorom (3 warstwy) sernik szybko się robi (jeśli tylko dobrze rozplanujemy sobie pracę), ładnie zastyga. Jest nie za słodki, co dla nas też jest dużym plusem ... i ładnie wygląda w przekroju. Zapraszam:).

Dumna jestem z tego sernika, wiecie:).

 

             Sernik na zimno jagodowo - truskawkowy z malinową galaretką

 

SERNIK NA ZIMNO JAGODOWO - TRUSKAWKOWY Z MALINOWĄ GALARETKĄ

Składniki spodu ciasteczkowego:

  • 220 g ciastek spekulos lub owsianych / digestive
  • 60 g roztopionego masła

Ciasteczka pokrusz za pomocą tłuczka lub w blenderze, dodaj stopione masło i wymieszaj. Masę wyłóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej (spód i boki) folią spożywczą. Ugnieć palcami lub za pomocą łyżki i wstaw do lodówki.

Składniki masy serowej:

  • 600 g twarogu śmietankowego
  • 215 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 250 g truskawek
  • 215 g jagód

Śmietanę kremówkę bardzo mocno podgrzej (nie zagotuj), dodaj do niej żelatynę i wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia. Zostaw do wystudzenia, a następnie podziel rozpuszczoną żelatynę na pół. W tym czasie zmiksuj blenderem (w oddzielnych naczyniach) jagody i truskawki. Twaróg śmietankowy, jogurt i cukier przełóż do miski i zmiksuj do połączenia składników. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj zmiksowane truskawki, wymieszaj. Do połowy żelatyny dodaj 1-2 łyżki masy serowo - truskawkowej, dobrze wymieszaj. Wlej ją do reszty masy serowej i szybko i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Masę wylej na schłodzony spód i wstaw do lodówki do zastygnięcia (trwa to kilka minut). Do drugiej części masy serowej dodaj zmiksowane jagody i postępuj analogicznie jak z masa serowo - truskawkową. Masę z jagodami wylej na zastygnięta masę z truskawkami. Wstaw do lodówki do zastygnięcia

Składniki galaretki malinowej:

  • 700 g malin (u mnie mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 łyżeczki żelatyny

Maliny włóż do garnka, zasyp cukrem i postaw na średnim ogniu. Gotuj kilka minut, aż maliny się rozpadną. Masę zestaw z ognia, dodaj proszek z obu galaretek i żelatynę i wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia. Ostudź. Wystudzoną masę wyłóż na warstwę jagodowa i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 18 lipca 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/07/18 07:29:00
Cudownie musi smakować to ciasto :)
-
2015/07/18 08:23:17
Wspaniały, bo bardzo owocowy!
-
2015/07/19 21:34:29
Tez byłabym dumna z takiego sernika. Wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam gorąco!