https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb pszenny na zakwasie

Chciałam zaprosić was dziś na pyszny chleb pszenny. Właściwie to przepis jest już na blogu, ale w formie bułek (klik), które wspólnie piekliśmy w lipcu z Amber (klik).

Zarówno chleb, jak i bułki są warte upieczenia i poświęconego im czasu. Są po prostu pyszne, puszyste, z chrupiąca skórką ... najlepsze tylko z masłem:) ... a taka gorąca chrupiąca piętka - jestem w niebie:).

 

           Chleb pszenny na zakwasie

 

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE

Składniki zaczynu:

  • 40 g zakwasu żytniego aktywnego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 110 g letniej wody

Do zakwasu dodaj wodę. Dokładnie wymieszaj, po czym dosyp przesianą mąkę. Ponownie dokładnie wymieszaj. Miskę z zaczynem włóż do foliowej torby i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Składniki ciasta właściwego:

  • 280 g zaczynu
  • 630 g mąki pszennej chlebowej
  • 90 g mąki pszennej lub orkiszowej razowej
  • 480 g wody (24 - 25 stopni C)
  • 50 g oliwy
  • 16 g świeżych drożdży
  • 20 g soli

W połowie wody rozpuść sól, w drugiej części drożdże. Przesiej make chlebową do miski, dodaj mąką razową i dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć gładkie elastyczne ciasto (7-8 minut mikserem, 10 minut ręcznie). Przełóż ciasto do naoliwionej miski, włóż ją do torby foliowej i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny, po godzinie złóż ciasto. Po tym czasie uformuj podłużny lub okrągły bochenek, włóż go do omączonego kosza. Kosz włóż do foliowej torby i pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik z kamieniem do temperatury 240 stopni C. Wyrośnięty chleb przełóż na kamień i piecz 15 minut, następnie obniż temperaturę do 210 stopni C i piecz kolejne 15 minut. Zwiększ temperaturę do 240 stopni C i dopiekaj jeszcze 5 minut. Wystudź na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 15 września 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/09/15 19:18:44
Ale piękny bochen!