https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżówka ze śliwkami

Byłam wczoraj wieczorem na spotkaniu ze swoim rocznikiem ze studiów:). To był cudowny czas i cudowna ekipa:) Pozdrawiam Wam:) W 2003 siła:).

... a dziś kolejna śliwkowa propozycja, tak świeżutka, że jeszcze pachnie nią w domu:). Zapraszam na drożdżówkę z serem i śliwkami - pyszną, puszystą, delikatną, cudownie nadzianą, nie za słodką ... ale przecież zawsze można posypać ją cukrem pudrem:).

Drożdżówka powstała w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie (klik) prowadzonej w tym tygodniu przez Monikę. Przepis na to cudeńko pochodzi z bloga 100 smaków (klik).

 

                Drożdżówka ze śliwkami

 

DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

  • 375 g mąki (u mnie ok. 3 łyżki więcej)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 50 g cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • ok. 1/2 kg śliwek
  • 150 g twarogu
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (ew.)

 

              Drożdżówka ze śliwkami

 

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, poczekaj aż się upłynnią. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, miękkie masło, jaja, resztę cukru, sól oraz letnie mleko. Wyrób gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Włóż je do miski delikatnie wysmarowanej olejem, umieść ją w torbie foliowej i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. 

 W tym czasie wypestkuj i przekrój śliwki na połówki. Utrzyj twaróg, śmietankę, cukier, esencję oraz proszek budyniowy na gładką masę (budyń dodajemy jeśli mamy dość luźny ser).

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiaj przez kilka minut, a następnie rozwałkuj na omączonej stolnicy na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 30 cm. Pokrój wzdłuż na 3 pasy o wymiarach ok. 40 x 10 cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałóż twarożek i zroluj. Zlep końce, tak aby otrzymać wałek nadziany twarożkiem. Wałki ciasta ułóż w tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem tworząc ślimaka. Pomiędzy walki ciasta wciśnij śliwki. Posmaruj ciasto odrobiną mleka i piecz ok. 40 - 45 minut w 180 - 200 stopniach C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Razem ze mną piekły:

Dorota (klik)

Joasia (klik)

Joasia (klik)

Paulina (klik)

Magia w kuchni (klik)

Joasia (klik)

Monika (klik)

Agnieszka (klik)

Ula (klik)

Kasia (klik)

Justyna (klik)

Kamila (klik)

Anielka (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 20 września 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/09/20 10:18:24
Do kawki ten pochmurny dzień byłoby idealne!
-
2015/09/20 17:47:10
Podoba mi się , i to bardzo !
-
2015/09/21 13:26:08
Pięknie wyszła, dziękuje za wspólne wypiekanie :).
-
2015/09/21 17:11:48
Wyśmienita do herbaty w coraz dłuższe, jesienne popołudnie :) Dzięki za Wspólne Wypiekanie i do następnego razu!
-
2015/09/21 17:34:42
Podoba mi sie Twoja drożdżówka, ukrój kawałeczek. Podoba mi sie też Twój sposób podlinkowania blogów, widoczny i rzuca się w oczy.
Dziękuję Jolu za wspólne pieczenie :-)
-
2015/09/21 19:13:46
Dziękuję za wspólne wypiekanie , cudne ciacho pozdrawiam ;-)
-
2015/09/21 20:57:58
Ależ ona pięknie wygląda!
Zjadłabym kawałeczek :)
-
2015/09/22 10:36:23
Śliczna drozdżówka:) Dziękuję za wspólne WYPIEKANIE.
-
2015/09/24 17:39:26
fajniutka drożdżówka :) wygląda pysznie