https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Serowe knedle ze śliwkami

Dziś pomysł na pyszny obiad na słodko - knedle ze śliwkami. U nas knedle zazwyczaj robiło się z ciasta ziemniaczanego, ale kiedy znalazłam u Kasi (klik) knedle z ciasta serowego wiedziałam, że kiedyś je ugotuję. Knedle są pyszne, mięciutkie, pysznie nadziane ... podane z jogurtem naturalnym to prawdziwy rarytas:).

 

                 Knedle serowe ze śliwkami

 

KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

  • 500 g białego sera
  • ok. 1,5 - 2 szklanki mąki pszennej (część można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki masła

Dodatkowo:

  • śliwki
  • cukier i cynamon
  • jogurt naturalny do podania

 

               Knedle serowe ze śliwkami

 

Wszystkie składniki ciasta wyrób na gładką masę, nie wyrabiaj zbyt długo gdyż ciasto w miarę wyrabiania będzie się robiło coraz bardziej klejące. Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie przyklejało się do rąk delikatnie podsyp  je mąką. Ciasto podziel na ok. 24 części, Każdą z nich spłaszcz w dłoni na placek, na środku ułóż wypestkowaną śliwkę, posyp cukrem zmieszanym z cynamonem. Dokładnie zlep ciasto ii uformuj kulkę. Knedle wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotuj je ok. 4 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź i podawaj z jogurtem. Jeśli lubisz posyp cukrem z cynamonem.

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 21 września 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/09/21 17:25:08
Ach Jolu, wspaniałe, cudowne, ulubione!
Smakuję oczami i...przełykam ślinkę...
Całus!