https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Włoskie ciasteczka z mąki kukurydzianej

Dziś kolejne wspólne ciasteczkowanie (klik, klik) ... takie wspólne już na maksa ... bo do Olków na stałe już dołączają Siostrzyczki .... pomagały i do tej pory, ale teraz to już będzie ciasteczkowanie pełną buzią:). Dziewczynki są coraz większe i coraz więcej pomagają, dlatego też i Ich pracy należy się uznanie... stąd też zmieniamy nazwę cyklu na "Ciasteczka na 10 rączek".

Mnie jako Mamę bardzo cieszą każde ciasteczka upieczone przez moje dzieci. Nie dość, ze w domu pysznie, dzieciaki mają frajdę to dodatkowo uczą się obycia z kuchennym sprzętem, obowiązkowości, dokładności .... a to kiedyś zaprocentuje:).

Dziś nasze dzieci zapraszają na włoskie ciasteczka z mąką kukurydzianą, są one propozycją Olka, Hani i Ewuni. Ta wspaniała Trójeczka znalazła je na blogu Dorotki (klik). 

Ciasteczka są doskonałe - maślane, kruchutkie, u nas mocno waniliowe, w sam raz słodkie, ciężko się od nich oderwać ... oj ciężko:). Wg oryginału ciasto powinno wyciskać się za pomocą rękawa cukierniczego lub maszynki do ciastek, moje dzieci robiły z niego kulki, a później delikatnie spłaszczały za pomocą widelca. W części ciasteczek zrobiły wgłębienia i włożyły w środek marmoladę. Obie wersje pyszne. Polecamy.

Tutaj można obejrzeć ciasteczka Olka, Hani i Ewuni (klik).

 

          Włoskie ciasteczka z mąki kukurydzianej

 

WŁOSKIE CIASTECZKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (u nas domowy waniliowy)
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy (kilka minut mikserem na najwyższych obrotach). Ciągle miksując dodaj kolejno jajko, żółtko, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Następnie dodaj przesiane obie mąki z solą i zmiksuj (na mniejszych obrotach) do połączenia składników. Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Delikatnie spłaszcz widelcem, tłuczkiem do mięsa lub po prostu dłonią. Piecz 15 - 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (na zloty kolor). Wystudź na kratce.

 

Oto krótka fotorelacja z pieczenia:

 

            Olek

 

            Olek

 

            Olek i Lili

 

             Olek i Lili

 

To nasze "rączki":)

 

             Olek i Lili:)

 

Jak to mówią "w miłości siła":)

 

             Olek i Lili

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 26 września 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/09/26 09:40:42
Super Wam wyszły ciasteczka! Nasze "6 rączek" podziwiało je z uznaniem :) A ja podziwiałam jak Lili urosła :) Pozdrawiamy Was serdecznie! - Olek, Ewa, Hania i mama Ania
-
2015/09/26 09:56:05
Fajne to wasze ciasteczkowanie!
-
Gość: commer, *.kompex.pl
2015/09/27 14:57:07
Witam, nie mogłem namierzyć jakoś możliwości wysyłki prywatnej wiadomości do Pani.. a mam pewne pytania :)

1) Jakiej wielkości koszyków używa Pani do wyrastania chleba... na allegro jest ich takie multum, że nie wiem jakie zamówić ;)

2) Piecze Pani chleby w piekarniku... używając termoobiegu czy jakiejś innej z funkcji?

Dziękuję i pozdrawiam
commer
pantomim1@wp.pl
-
2015/09/30 22:14:27
Ale super kolejne dzieciaczkowe pieczenie. :)