https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Batoniki czekoladowe z amarantusem

Jakiś czas temu zobaczyłam na blogu Basi i Julki (klik) batoniki z amarantusem. Wyglądały tak apetycznie, że moje dzieci od razu zaczęły mnie o nie męczyć .... na szczęście udało mi się zakupić ekspandowany amarantus i wkrótce mogliśmy cieszyć się smakiem wspaniałych batoników - pysznych, mocno czekoladowych z wyczuwalną nutą orzecha .... chrupiących od amarantusa. Wspomnę też o tym, że batoniki znalazły również swoich amatorów wśród kolegów Męża z pracy ... a więc nie jest to typowo dziecięcy przysmak:). Polecam.

 

                      bATONIKI CZEKOLADOWE Z AMARANTUSEM       

 

BATONIKI CZEKOLADOWE Z AMARANTUSEM

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 45 g preparowanego amarantusa
  • czubata łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów

Czekolady połam na małe kawałki, umieść je w misce i stop w kąpieli wodnej. Pod koniec rozpuszczania dodaj masło orzechowe i mieszaj, aż do połączenia składników. Zdejmij miskę z ognia, dosyp amarantus i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do formy (24 x 24 cm) wyłożonej folią spożywczą i równo rozprowadź. Formę wstaw na 1 godzinę do lodówki, a następnie wyjmij i pokrój całość na prostokąty. Przechowuj je w lodówce. 

 

Częstujcie się proszę:)

 

czwartek, 22 października 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/10/22 16:26:37
Prosto i pysznie!
-
2015/10/22 16:35:09
Świetny pomysł. Muszę spróbować. Koniecznie.
-
2015/10/23 18:04:20
Świetnie wyglądają, wcale się nie dziwię, że wszystkim smakowały :)
-
2015/10/24 22:02:21
Zjadłabym ! Lubię takie domowe słodkości :)