https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto dyniowe z czekoladą i kajmakiem

Dziś kolejny dyniowy wypiek, tym razem od Kornika (klik). Ciasto warte grzechu i poświęcenia mu kilku minut. Mało słodkie (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki niech zwiększy ilość cukru lub doda mleczną czekoladę), zwarte, pełne kawałków czekolady, wilgotne ... dla nas idealne:).

Pamiętajcie, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

                   Ciasto dyniowe z czekoladą i kajmakiem

 

CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ I KAJMAKIEM

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 6 jaj
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 375 g dyniowego puree
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 2 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 110 g cukru
  • 250 ml kremówki

Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną i cynamonem. Czekoladę posiekaj w ostkę i połącz z mąką (obtocz w niej kawałki czekolady, dzięki temu nie opadną w cieście).

Wbij jaja do misy, dodaj puree dyniowe i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj cukier i ubij. Ciągle miksując dodawaj na zmianę mąkę i olej. Miksuj tylko do połączenia składników. Ciasto wlej do form babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piecz ok. 45 - 55 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Ciasto przestudź początkowo w formie, a następnie na kratce. 

Gdy ciasto wystygnie przygotuj kajmak: na patelnię lub do rondelka wsyp cukier. Zlej taką ilością wody, aby przykryła ona cukier. Gotuj do momentu, aż cukier nabierze bursztynowego koloru. Zdejmij garnek z gazu, wlej kremówkę i wymieszaj rózgą (masa może się lekko zbrylić). Postaw garnek ponownie na małym ogniu i gotuj (ciągle mieszając) tak długo, aż masa osiągnie odpowiednią konsystencję (będzie wolno spływać z łyżki). Wystudź kajmak, a następnie polej nim ciasto.

 

Ciasto dodaję do Dyniowego festiwalu u Bei (klik).

 

                  FD

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 27 października 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/10/27 14:16:07
Świetne ciacho na tę porę roku!
-
2015/10/27 16:13:20
Jej...Jolka to Twoje ciacho wygląda obłędnie :) ! Ale się złożyło, u mnie też dziś dyniowe ;)
-
2015/10/30 09:29:26
Fajne ! A ja w ogóle nie myślę jakoś o dyni... eh
Pozdrowionka :*
-
2015/11/13 12:48:59
Boskie :))
-
2015/11/16 09:00:35
Ma cudowny, karmelowy kolor :) Aż chce się jeść :)