https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Murzynek z dżemem truskawkowym

Dziś zapraszam na murzynka, pysznego, wilgotnego, mocno czekoladowego. Przepis dostałam od Cioci, od siebie dorzuciłam troszkę dżemu truskawkowego, bo tak błagalnie zerkał z lodówki:). Nie odlewałam też masy na polewę, a więc nieznacznie zwiększyłam ilość mąki. 

 

           Murzynek z dżemem truskawkowym

 

MURZYNEK Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Umieść w rondelku masło, cukier, kakao i mleko. Rozpuść składniki, aż się połączą (nie zagotuj masy) i wystudź masę. Do letniej masy dodaj żółtka, wymieszaj łopatką lub zmiksuj. Dodaj dżem oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wystudzone ciasto polej ulubioną polewą czekoladową. 

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 09 października 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/10/14 10:54:16
Murzynek to nasze ulubione ciasto, pyszny kawałek :).