https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Puree z dyni w słoikach

Dziś przepis dla dyniowych maniaków - a właściwie to nawet nie przepis, ile sposób zakonserwowania dyniowego puree. Próbowałam je mrozić, jednak jak dla mnie robiło się później jakieś takie wodniste .... zakonserwowane metodą tyndalizacji (czyli 3- krotnej pasteryzacji w 24 godzinnych odstępach) jest rewelacyjne i spokojnie wytrzymuje w niezmienionym stanie przez rok, a podejrzewam  że i troszkę dłużej również. 

Sposób zakonserwowania podpatrzyłam u Karolci (klik), u której znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych dyniowych (i nie tylko) inspiracji. 

 

                 Puree z dyni w słoikach

 

PUREE Z DYNI W SŁOIKACH

Składniki:

  • dynia
  • olej

Przekrój dynię, oczyść ją z nasion, pokrój na ósemki lub szesnastki, obierz i ułóż na blasze do pieczenia. Delikatnie skrop olejem. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni C i piecz do miękkości dyni (ok. 30 - 40 minut, ale może być i dłużej). Miękką dynię zmiksuj na gładkie puree.

Słoiki i zakrętki umyj, słoiki wypiecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez 20 mi nut, zakrętki wygotuj w wodzie. Do gorących słoików nałóż gorące puree (ponownie je podgrzej, ciągle mieszając). Dobrze zakręć i odstaw słoiki do góry dnem.  Do szerokiego garnka włóż na dno ściereczkę, ustaw na niej słoiki z puree i zalej wodą do ok. 3/4 wysokości sloików (temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury słoików). Zagotuj na niewielkim ogniu, a następnie pasteryzuj przez 20 minut.  Wyłącz gaz i pozostaw słoiki do wystudzenia w wodzie.  Proces pasteryzacji powtórz w odstępach 24 godzinnych przez 3 dni. Po tym czasie wystudzone słoiki przenieś do spiżarni.

 

Przepis na puree z dyni w słoikach dodaję do Dyniowego festiwalu, który corocznie prowadzi Bea (klik).

 

                     FD

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 24 października 2015, jolantaszyndlarewicz
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ewa Skórzak, 77.252.245.*
2015/10/24 10:46:46
W taki sposób pasteryzowana dynia z ubiegłego roku przetrwała w idealnym stanie do dziś. A zastosowanie puree dyniowego jest tak szerokie że mam go spore ilości. Pozdrawiam!
-
2015/10/24 12:43:51
O popatrz, nigdy nie slyszalam o takim sposobie pasteryzacji!
A puree z dyni przyda sie zawsze, prawda?
:)
x x x
-
2015/10/24 18:23:56
Ja nie pasteryzuję, używam dyni ile wlezie w sezonie :)
-
2015/11/01 20:50:25
aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam dyniowego puree. Muszę to szybko naprawić, póki mamy sezon na dynie.
-
Gość: , 83.1.81.*
2015/11/03 10:38:14
Kurczę...nie mam spiżarni... A poważnie - mam jeszcze ze dwie na działce to je zapuszkuję, czy też raczej zasłoikuję...