https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pierniczki Aganiok

Najwyższy już czas zagnieść ciasto na pierniczki Aganiok (klik) - pierniczki, które rok temu skradły nasze serca i podniebienia ... mięciutkie, pełne bakalii, aromatyczne, pyszne:)... a przy tym jakże miłe do zrobienia, zwłaszcza gdy robi się je z dziećmi. 

Zagniećcie ciasto, nie pożałujecie ... zwłaszcza, że to już ostatni dzwonek:). 

Oczywiście możecie użyć innych bakalii, jeśli nie lubicie któregoś ze składników.

 

             Pierniczki Aganiok

 

PIERNICZKI AGANIOK

Składniki:

  • 500 g miodu naturalnego
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jaja (niezbyt duże)
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skorki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 jajo + 3 łyżki mleka do smarowania

Ciasto dobrze jest przygotować w malakserze, ja jednak robię to ręcznie. Wymaga to siły ... ale dobrze zgubić kilka kcal na poczet zjedzonych pierników:).

Rodzynki namocz, a następnie posiekaj z pozostałymi bakaliami, mąkę przesiej. Miód, cukier i tłuszcz włóż do garnka, powoli podgrzewaj (stale mieszając), aż wszystkie składniki się połączą. Zdejm z ognia, dodaj bakalie oraz przyprawy. 

Do miski wsyp część przesianej mąki, dodaj jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao i wymieszaj. Dodaj gorącą masę z tłuszczu i miodu i ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę i zagnieć ciasto (lub dobrze wymieszaj łyżką). Ciasto przełóż do naczynia, owiń folią spożywczą. Ponakłuwaj delikatnie folię, bay ciasto oddychało, ale nie wyschło. Odstaw na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, lodówka), aby ciasto dojrzało. Ciasto zmieni podczas dojrzewania konsystencję z lepkiej i luźnej na zwartą . Po ok. 6 tygodniach możemy zacząć piec pierniczki. Zimne ciasto ogrzej przez pewien czas w temperaturze pokojowej, gdyby jednak ciasto się trudno wyrabiało lub kruszyło, wówczas należy podczas wyrabiania zwilżyć dłonie wodą (ciasto nabierze wówczas elastyczności). Ciasto wałkuj na stolnicy lekko podsypanej mąką na grubość ok. 1/2 cm, wykrój pierniczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni C przez 9 - 11 minut (brzeg pierniczka powinien być twardy, a środek pozostać miękki - pierniczki powinny wówczas pozostać miękkie. Gdyby jednak były zbyt twarde, wówczas do puszki z piernikami można włożyć na kilka dni cząstki jabłek, należy jednak pamiętać o ich wymianie).

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 01 listopada 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/11/01 20:38:59
Ja zagniatam zawsze koło 11 listopada :) Te pierniczki robiłam raz i rzeczywiście są obłędne. Zazwyczaj z tego ciasta robię piernik.
-
2015/11/02 08:02:11
Dzięki za przypomnienie!
-
2015/11/02 16:52:42
Jolu,
to ciasto jest idealne i na pierniczki i na piernik.
Pozdrowienia!
-
2015/11/13 12:47:54
Robiłam je w zeszłym roku. Pyszności :)
-
2015/11/23 15:14:02
Najlepsze pierniczki pod słońcem :)