https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

Dziś coś dla wielbicieli piernika, marcepanu i powideł - krajanka ... idealna. Powiem Wam, że to moja pierwsza taka krajanka, ale chyba nie będę już szukać innych przepisów, bo ta jest genialna .... a jej smak dojrzewa z każdym dniem. Miło zjeść taką pyszną kostkę do porannej gorącej herbaty z sokiem malinowym.

Przepis na krajankę jest autorstwa Bakerlady, znalazłam go na tej stronie (klik). Kochani jeśli macie jeszcze jakieś luki w słodkim świątecznym menu to polecam z całego serca - szybko i pysznie:).

 

Krajanka jest moją kolejną propozycją do Festiwalu Pierniczków u Majanki (klik).

Zamiast poszczególnych przypraw można dodać 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika.

 

                 Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

 

KRAJANKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM I POWIDŁAMI

Składniki ciasta:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajo
  • drobno posiekane orzechy i kandyzowana skórka pomarańczowa (dałam po pół szklanki)

Składniki nadzienia:

  • 225 g pasty migdałowej (dałam 400 g kupnego marcepanu)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 1/2 słoika powideł śliwkowych

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, dodaj posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Miód, cukier i masło rozgrzej dość mocno w dużym rondlu (ale nie zagotuj). Dodaj przyprawy korzenne, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmij z palnika i lekko przestudź.  Dodaj jajko i wymieszaj. Przełóż ciasto na stolnicę i lekko wyrób, podsypując w razie konieczności mąką. Jeszcze ciepłe podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na prostokąt (35 x 25 cm). Pierwszy z prostokątów umieść w blasze wyłożonej papierem od pieczenia, na cieście rozsmaruj masę marcepanową (rozetrzyj marcepan z cukrem, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj [najlepiej zrobić to za pomocą miksera żyrafy]), zostawiając 1 cm margines z każdej strony. Na marcepanie rozsmaruj równą warstwę powideł i przykryj drugą częścią ciasta. Dokładnie zlep brzegi. Piecz k. 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Lekko przestudź i polukruj. Zostaw odkryte ciasto na całą noc, a następnie pokrój na małe kwadraciki i przechowuj w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem.

 

                  FP

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 19 grudnia 2015, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2015/12/19 10:51:22
Wspaniałe ciasto Jolu!
-
2015/12/19 23:22:06
Uwielbiam to ciasto, jest pyszne :)
-
2015/12/20 21:04:02
muszę też upiec, ale chyba już na Święta nie zdążę :)