https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa gulaszowa

Gdyby jakiś rok temu ktoś zaproponował mi zupę gulaszową, bogracz, zupę meksykańską podziękowałabym niestety ... ale jak to mówią smaki się zmieniają ... a ja jakiś czas temu po prostu poczułam, że muszę sobie taką zupę ugotować. Kupiłam mięso, paprykę, pieczarki i tak powstała nasza wersja gulaszowej - pyszna, sycąca, rozgrzewająca .... 

 

           Zupa gulaszowa

 

ZUPA GULASZOWA

Składniki:

  • 1,1 kg szynki wieprzowej
  • 40 dag pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

Pokrój cebulę w drobną kostkę, zeszklij ją na 1-2 łyżkach smalcu lub oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę razem podsmaż. Dodaj pokrojoną w małą kostkę szynkę, wymieszaj i duś ok. 10 minut. Dodaj marchewki i pietruszkę pokrojoną w pół lub ćwierćplasterki, liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżeczkę soli. Zalej mięso ok. 2 l wody i gotuj pod przykryciem (na małym ogniu) ok. 40 minut (do miękkości mięsa). W tym czasie oczyść i pokrój w kostkę papryki, a także oczyść i pokrój w plasterki lub półplasterki (jeśli są większe) pieczarki. Pieczarki wrzuć na rozgrzaną patelnię i odparuj z nich wodę. Gdy mięso będzie miękkie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki, a także słodką i ostrą paprykę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż papryka zmięknie. Dodaj wówczas koncentrat pomidorowy, zagotuj i dopraw do smaku.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 16 stycznia 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/01/16 10:58:54
Ostatnio w pracy rozmawialiśmy o takiej zupie właśnie. W taką zimę doskonała.
-
2016/01/29 18:56:41
Nigdy nie robiłam takiej zupy :), muszę wypróbować przepis :)
-
2016/01/30 05:21:10
Zachęcam, jest naprawdę pyszna:)