https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Domowy baleron

Dziś przepis na kolejną pyszną domową wędlinę - baleron. Jego przygotowanie troszkę trwa (długie peklowanie) ale wierzcie mi warto - baleron wychodzi kruchy, ale jednocześnie soczysty, w smaku wyważony .... jak dla nas idealny ... i co ważne długo trzyma świeżość.

Przepis na baleron znalazłam u Kasi (klik). Serdecznie dziękuję Kasieńko, przepis powtórzymy jeszcze nie raz i nie dwa:).... a Wam serdecznie polecam.

 

                    Domowy baleron

 

DOMOWY BALERON

Składniki zalewy:

  • 2 l zagotowanej i przestudzonej wody
  • 50 g soli peklowej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 15 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 1,5 kg chudego, wąskiego karczku
  • ok. 40-50 cm siatki wędliniarskiej

Włóż wszystkie składniki zalewy (oprócz wody) do malaksera i zmiksuj na gładką, jednolitą pastę (można to również zrobić w moździerzu, choć wówczas nie uzyskamy bardzo gładkiej masy - jak u mnie:)). Karczek umyj, osusz, a następnie włóż w siatkę wędliniarską (najlepiej z pomocą drugiej osoby), zwiąż jej końce. Karczek natrzyj bardzo dokładnie pastą z przypraw (wklep ją dość mocno). Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego lub małego garnka i zalej zimną wodą (woda musi całkowicie pokryć mięso). Garnek lub naczynie owiń szczelnie folią i odstaw w chłodne miejsce (najlepiej lodówka) na 10 - 12 dni (co 24 - 36 godzin obróć mięso). Zamarynowane mięso wyciąg z zalewy, włóż do gotującej się wody (z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli) i gotuj na bardzo małym ogniu przez 90 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw mięso w wodzie przez 2 godziny. Wyjmij mięso i owiń je folią aluminiową, ostudź i włóż na noc do lodówki (dobrze schłodzone lepiej się kroi).

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 12 lutego 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/02/12 07:30:21
Jolu cieszę się, że Wam smakuje :)
-
2016/02/12 07:58:56
Ale bym zjadła!