https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Simit - tureckie bajgle, czyli marcowa Piekarnia u Amber:)

Dość dawno nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu u Amber .... kiedy jednak zobaczyłam marcowe zaproszenie (klik) wiedziałam, że koniecznie muszę kupić melasę ... nie udało się, ale Ania podpowiedziała, żeby zastąpić ją miodem ... i są - moje simity:).

 

              Simit

 

Bajgle do wspólnego pieczenia wybrała dla nas Łucja (klik), a przepis pochodzi z bloga Moniki (klik).

Przyznam szczerze, że troszkę się bałam tych bajgli, bo kilkukrotnie już próbowałam i nie wychodziły. Te jednak (jak to Ania napisała) są bardziej jak obwarzanki. Wyszły i są naprawdę cudowne:). Potwierdzają to moje dzieci, a także Znajomi.

Simity są mięciuchne w środku i mają cudownie chrupiącą, słodkawą skórkę. Wierzcie mi trudno im się oprzeć, a ja na życzenie synka będę je w tym tygodniu powtarzać:).

Instrukcje jak zwinąć simity można znaleźć tutaj (klik).

 

                   Simit

 

SIMIT - TURECKIE BAJGLE

Składniki:

  • 21 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 220 g letniej wody (musiałam dolać dodatkowo ok. 40 - 50 ml)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 i 1/2 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki pekmezu / melasy / miodu
  • 1/2 szklanki wody

Drożdże wkrusz do miseczki, utrzyj je z łyżeczką cukru i poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj 3-4 łyżki letniego mleka i pozostaw na 10 - 15 minut, aż rozczyn ruszy (w przypadku użycia suchych drożdży po prostu wrzuć do miski wszystkie składniki i zagnieć ciasto). W tym czasie przesiej mąkę do miski. Dodaj sól, resztę cukru, rozczyn oraz pozostałe składniki (oprócz melasy i sezamu) i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto (w razie konieczności dodaj troszkę płynu). Przełóż ciasto do naoliwionej miski, włóż ją do torby foliowej i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazuj i podziel je na 10 kawałków. Z każdego kęsa uformuj kulkę i pozostaw je pod przykryciem na kwadrans, aby odpoczęły. Następnie z każdej z kulek uformuj wałek o długości ok. 70 cm. Złóż go na pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzymasz świderek. Złącz jego końce i ułóż na omączonym blacie. Przykryj bajgle ściereczką i pozostaw je na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W czasie gdy bajgle rosną podpraż lekko sezam na patelni, a także rozrób w miseczce melasę z wodą. Podrośnięte bajgle zanurz z obu stron w przygotowanym roztworze, lekko odsącz nad miseczką, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

 

                  Simit

 

Razem ze mną simity piekły:

am.art kolor i smak (klik)

Apetyt na Smaka (klik)

Bajkorada (klik)

Fabryka kulinarnych inspiracji (klik)

Foodnotes (klik)

Każdy ma jakiegoś bzika (klik)

Konwalie w kuchni (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Leśny zakątek (klik)

Moje domowe kucharzenie (klik)

Nie-ład malutki (klik)

Notatki kulinarne (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Polska zupa (klik)

Smakowity chleb (klik)

W mojej kuchni (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W poszukiwaniu slowlife (klik)

Zacisze kuchenne (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 07 marca 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2016/03/07 20:59:12
Jolu,
przepiękne i takie , że chce się je jeść i jeść!
Cieszę się, że się przełamałaś i że tak wspaniale Ci wyszły.
Całusy dla całej Rodzinki!
-
2016/03/07 22:08:03
Jakie puszyste i okrąglutkie :)
Pozdrawiam ciepło i dziękuję za wspólny wypiek!
-
2016/03/07 22:27:53
Jakie piekne!
-
2016/03/08 07:49:54
Ładnie zakręcone!
-
2016/03/08 10:14:54
Bardzo ładnie Ci wyszły. Dzięki za wspólne pieczenie :)
-
2016/03/08 15:58:32
Wyglądają fantastycznie :)
-
2016/03/08 21:02:05
biorę kawałek bajgla:) smakowicie wyszły Jolu! buziaczki
-
2016/03/09 10:54:22
Śliczne! Idealnie upieczone!
Wspaniale, że piekłaś z nami :)
-
2016/03/09 14:01:23
Dobrze, że piekłaś, piękne Ci się udały. Dziękuję za pyszne marcowe wypiekanie.
-
2016/03/09 20:06:14
Jolu, cudnie Ci się udały! A u mnie też z miodem :))
Do następnego!
-
2016/03/10 11:10:02
Śliczne! Trudno im się oprzeć.:) Pozdrawiam!
-
2016/03/11 19:14:04
Pięknie CI wyszły :). Dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2016/03/14 23:23:27
Piękne, ponownie mam na nie ochotę! Cieszę się, że mogłyśmy je razem upiec!