https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Owsiany batonik

Dziś zapraszam na bardzo smaczny (choć Synkowi nie smakował, ale to akurat nie dziwne:)), syty, pełen zdrowych składników batonik. Przepis pochodzi z bloga Małgosi Kijowskiej (klik) i jest propozycją Małgosi (klik) do kolejnego weekendowego "Wypiekania na śniadanie" (klik).

 

             batonik owsiany     

 

BATONIK OWSIANY

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki drobniutko posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka ekspandowanego amarantusa
  • 2/3 szklanki łuskanego słonecznika
  • 2 jaja

Dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady

Zagotuj na niewielkim  ogniu mleko z masłem i cukrem, dodaj masło orzechowe i cynamon - wymieszaj i wystudź. W czasie gdy mieszanina się studzi upraż na suchej patelni słonecznik. Przestudź go i wymieszaj w misce z płatkami owsianymi, amarantusem i orzechami.Dodaj wystudzone płynne składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj roztrzepane jaja i ponownie dokładnie wymieszaj. Blaszkę (24x24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią masę i uformuj dłońmi lub łyżką równą, ok. 2 cm warstwę. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Wystudzoną masę pokrój na batoniki i oblej stopioną gorzką czekoladą.

 

Razem ze mną piekły:

Dorota (klik)

Małgosia (klik)

Magda (klik)

Magda (klik)

Kamila (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 24 kwietnia 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/04/24 09:56:45
Ja sobie tez taki zrobię ale na razie czasu mało :-0 Twój batonik jest super :-) Dzięki Jolu za wspólne śniadanie :-)
-
2016/04/25 08:33:19
Pyszny Jolu!
Częstuję się z przyjemnością.
-
2016/04/25 11:51:17
Fajne słodkości!
-
2016/04/25 19:16:13
bardzo miło jest czytać, że komuś zasmakowała moja propozycja na tyle, żeby ją przygotować na własnego bloga :)
pozdrawiam najsmaczniej ;)
-
Gość: magdam, *.play-internet.pl
2016/04/25 19:43:33
Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
-
2016/04/25 21:55:42
Pysznie wyglądają :) Też zdecydowałam się na batoniki :) Dzięki za wspólne wypiekanie.
-
2016/04/26 16:05:00
Ogromne dzieki za udział :-)