https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pełnoziarniste bułki hamburgerowe

Ostatnio Olek z Mężem bardzo prosili o hamburgery .... a jak hamburgery to i bułki do nich muszą być - tym razem zrobiłam je w wersji pełnoziarnistej. Są pyszne, mięciutkie, puszyste .... polecam.

 

                   Pełnoziarniste bułki hamburgerowe

 

PEŁNOZIARNISTE BUŁKI HAMBURGEROWE

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 35 g miękkiego masła
  • 25 g mleka w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 290 ml letniej wody

Drożdże wkrusz do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynnią. W tym czasie wsyp mąkę do miski, dodaj pozostałe składniki oraz upłynnione drożdże.  Wyrób gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Włóż je do lekko naoliwionej miski, umieść ją w torbie foliowej i pozostaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 12 kęsów. Z każdego kęsa uformuj kulkę, lekko ją spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte bułki posmaruj mlekiem i posyp sezamem. Piecz ok. 18 minut. Wystudź na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)        

czwartek, 21 kwietnia 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/04/23 10:10:44
O zjadłabym taką jedną bułeczkę :). Jak zwykle bardzo apetyczne pieczywo u Ciebie Jolu