https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym

Sezon rabarbarowy w pełni, korzystam więc ile można .... gotuję kompoty, zajadam się puddingiem chia z pieczonym rabarbarem, piekę ciasta i drożdżówki ....

Dzi¶ zapraszam na ciasto, które zapocz±tkowało nasz tegoroczny rabarbarowy sezon - jest puszyste, z delikatnym migdałowym posmakiem. Upiekłam je na m±ce pełnoziarnistej, która ostatnio króluje w naszej kuchni:).... i pomy¶leć, że kiedy¶ jako¶ nie umiałam się do niej przekonać:).

            

             Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem

 

Przepis powstał przy współpracy z moimi dwoma kuchennymi Pomocnikami (widać Ich na zdjęciu):).

 

PEŁNOZIARNISTE CIASTO Z RABARBAREM I DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru dark muscovado
  • 50 g oleju kokosowego
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 150 g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2-3 laski rabarbaru
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
  • gar¶ć płatków migdałowych

Wbij jaja do misy, dodaj cukier i zmiksuj na jasn±, puszyst± masę (ok. 5- 7 minut). Do ubitych jaj dodaj obie m±ki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz roztopiony i wystudzony tłuszcz. Zmiksuj do poł±czenia składników. Przełóż masę do foremki (24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż małymi kupkami dżem truskawkowy. Rabarbar pokrój w 1 - 2 cm kawałki i rozłóż po całej powierzchni ciasta. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok. 40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. WystudĽ i posyp cukrem pudrem.

 

        Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem

 

Częstujcie się proszę:)    

poniedziałek, 16 maja 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/05/16 10:55:45
Kocham maj wła¶nie przez sezon na rabarbar. I na szparagi :) Ale rabarbar chyba jak na razie wygrywa ;) Robię z niego pyszne ciasta, podobne do twojego. A kto by pomy¶lał, że słodycze mi się nie znudz± nawet pomimo pracy w cukierni Krzyżański? Haha :) Dobrze, że dużo ćwiczę ;)
Pozdrawiam! :)
-
2016/05/16 11:39:32
Wspaniale wygl±da i pewno tak smakuje, pyszne :)
-
2016/05/16 14:47:19
Bardzo fajne ciasto, pysznie wygl±da :-)