https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Tartine bread czyli Majowa Piekarnia:)

Nie zawsze udaje mi się dołączyć do Piekarni u Amber. Jednak gdy zobaczyłam majową propozycję (klik) wiedziałam, że muszę upiec ten chleb.... choćbym miała nockę zarwać. Upiekłam w sobotę - 2 wielkie bochny - każdy z 1,5 porcji (takowe proporcje u siebie podaję). Jeden do domu, jeden dla Przyjaciół. Powiem tyle - chleb jest cudowny, ma chrupiąca skórkę, puszyste i delikatne wnętrze .... zresztą pisałam już o tym kiedyś, bo to nie moje pierwsze (i nie drugie) spotkanie z Tartine bread (klik).

 

          Tartine bread


Przepis do majowej Piekarni wybrał dla nas Jacek prowadzący bloga Przepisy na domowy ser i chleb (klik). Jest to przepis pochodzący z książki "Tartine Bread", którą napisał Chad Robertson.

Jest to przepis czasochłonny, ale warty każdej poświęconej mu minuty:).

 

                   Tartine bread  

Na zdjęciu chleb, który wyrastał w temperaturze pokojowej .... ten, który wyrastał w lodówce miał większe dziury, które uwielbiam .....

 

 

TARTINE BREAD

Składniki zaczynu:

  • 1,5 łyżki aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego
  • 150 g letniej wody
  • 75g mąki pszennej jasnej (typ 650 lub 750)
  • 75 g mąki pszennej razowej (typ 2000)

Składniki zaczynu wymieszaj w misce, włóż ją do foliowej torby i pozostaw w temperaturze pokojowej na 8 - 12 godzin.

* Jeżeli nie jesteś pewna / -y czy zaczyn jest już aktywny, możesz to sprawdzić dodając do szklanki z ciepłą wodą łyżeczkę zaczynu. Jeśli pływa on po powierzchni, jest gotowy do użycia.
Jeśli zaczyn spadnie na dno, nie jest jeszcze gotowy. Należy odstawić go ponownie w ciepłe miejsce i sprawdzać co pół godziny.

Składniki ciasta:

  • 525 g + 38 g letniej wody
  • 150 g zaczynu
  • 675 g mąki pszennej jasnej (typ 650, 750)
  • 75 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 15 g soli (dałam 2 łyżeczki)

Wymieszaj w misce 525 g wody z zaczynem. Dodaj obie mąki i wymieszaj (ręcznie lub mikserem) do połączenia składników. Przykryj miskę ściereczką i zostaw w temp. pokojowej na 25-40 min (autoliza). Po tym czasie dodaj do ciasta sól rozpuszczoną w 38 g wody. Miksuj do dokładnego połączenia składników (wyrabiałam chleb ok. 7-8 minut na 4 biegu). Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski, włóż ją do torby foliowej i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 - 4 godziny do fermentacji. Przez pierwsze 2 godziny składaj ciasto co 30 minut, a następnie co 1 godzinę. Po tym czasie wyłóż ciasto na lekko omączony blat i uformuj bochenek, przykryj go ściereczką i pozostaw na 20 - 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Koszyk do wyrastania wysyp mąką, delikatnie przełóż do niego uformowany bochenek (łączeniem do góry). Koszyk włóż do foliowej torby i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 3 - 4 godziny (u mnie był wyrośnięty po 2 godzinach) (można również włożyć koszyk z ciastem do wyrastania do lodówki na 8 - 12 godzin [zrobiłam tak z drugim bochenkiem], wpływa to korzystnie na smak i strukturę chleba). W czasie gdy chleb rośnie rozgrzej w piekarniku (nastawionym na temperaturę 240 stopni C) przez godzinę garnek żeliwny. Wyrośnięty chleb przełóż do rozgrzanego garnka, natnij (lub nie), przykryj pokrywką i piecz 20 minut. Następnie zdejm pokrywkę z garnka, zmniejsz temperaturę do 210 stopni C i dopiekaj jeszcze ok. 20 minut (wg przepisu chleb powinien być po zdjęciu pokrywy pieczony nadal w 240 stopniach C). Chleb jest upieczony, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Wystudź chleb na kratce.

 

Razem ze mną chleb piekli:

am.art kolor i smak (klik)

Apetyt na smaka (klik)

Codziennik kuchenny (klik)

Dom z mozaikami (klik)

Konwalie w kuchni (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Kulinarna Maniusia (klik)

Leśny zakątek (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Pieuskowa kuchnia (klik)

Przepisy na domowe ser i chleb (klik)

Smaki i aromaty (klik)

Stare gary (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W mojej kuchni (klik)

W poszukiwaniu slow life (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 09 maja 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/05/09 20:08:51
Ładnie Ci się upiekł i pięknie prezentuje się na zielonej trawce :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie.
-
2016/05/09 20:09:13
Ten chleb jest wyjątkowy!
Cieszę się, że piekłyśmy go razem :)
Pozdrawiam



-
2016/05/09 20:12:40
Niezwykle urodziwy bochen Jolu!
Wspaniale, że mogłyśmy upiec go razem.
Dziękuję.
-
2016/05/09 20:19:28
Cudowny ci wyszedł :-) i jest pyszny. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
-
2016/05/09 20:42:00
Ale Ci pięknie wyrósł! Mam nadzieję, że smakował tak jak mi :)
-
2016/05/09 21:35:57
jaki spory bochen! piękny Jolu:) dziękuję za wspaniałe chwile z tym chlebem spędzone wspólnie:)
-
2016/05/09 22:09:19
Jaki fajny grubasek wyrósł, i jaki puszysty :) Ja też robiłem tym razem z 1,5 porcji.
Dziękuję za wspólne pieczenie.
-
2016/05/10 10:59:25
Ale efektownie wyrośnięty! Bardzo udany wypiek :)
-
2016/05/10 13:15:39
Ale się pysznie prezentuje!
-
2016/05/10 14:17:19
Piękny i taki ładnie wyrośnięty. Dziękuję za wspólne majowe pieczenie
-
2016/05/11 15:25:58
Imponujące bochenki! Przyjaciele z pewnością byli zachwyceni. :) Pozdrawiam majowo!
-
2016/05/11 16:20:32
Cudny bochenek Jolu :), dziękuję za wspólne majowe pieczenie :)
-
2016/05/16 17:03:09
Chleb wygląda wsoaniale, dziekuję za "wspólne" pieczenie, pozdrawiam. Ala