https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Dziś zapraszam na bardzo smaczną drożdżówkę - mniej puszystą i mięciutką niż tradycyjna, ale równie smaczną. Przy okazji troszkę zdrowszą ... przygotowaną na specjalne życzenie mojego kochanego Połóweczka:). 

Drożdżówka z mąki pełnoziarnistej jest mniej puszysta od tej robionej z białej mąki, ma też trochę inny smak ..... pierwszy kęs jakoś nie bardzo mi podszedł, ale już kolejne jak najbardziej .... widać nasze kubki smakowe coraz bardziej przestawiają się na smak mąki razowej:). Moja drożdżówka była mało słodka, ale tylko przez moje gapiostwo .... zaczynałam tworzyć przepis od 3 szklanek mąki .... ale później poszalałam z płynnymi składnikami i trzeba było jej dosypać .... niestety zapomniałam dosypać cukru ... tak więc jeśli lubicie słodsze drożdżówki po prostu spróbujcie ciasta i ew. dosypcie cukru podczas wyrabiania:).

 

          Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

 

PEŁNOZIARNISTE CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka + 75 g (można dodać więcej) cukru light muscovado
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (lub innego)
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 2 - 3 małe laski rabarbaru
  • ok. 200 g truskawek

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj 3 łyżki letniego mleka, wymieszaj i pozostaw na 10 - 15 minut, aż drożdże ruszą. 75 g cukru rozpuść w pozostałym mleku, roztop masło i wymieszaj je z olejem. Mąkę wsyp do misy, dodaj sól, mleko z cukrem, rozkłócone jaja, rozczyn oraz wystudzony tłuszcz. Zagnieć ciasto (będzie miękkie, ale powinno odchodzić od ścianek misy). Misę włóż do torby foliowej i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 40 - 60 minut do wyrośnięcia. Odgazuj ciasto i przełóż je do tortownicy (o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (dodatkowo delikatnie przesmaruj papier olejem). Tortownicę włóż do torby foliowej i pozostaw na ok. 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Ułóż na cieście rabarbar pokrojony w 2 cm kawałki oraz umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki. Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 14 czerwca 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/06/14 08:51:42
Pełnoziarnistą też bym zjadła!
-
2016/06/14 20:11:15
Wygląda pysznie, choć ja wolę drożdżowe ze zwykłej mąki; ;-)
-
2016/06/14 21:56:55
Skusiłabym się na kawałeczek :)
-
2016/09/06 10:08:13
Wygląda pysznie, szkoda, już po sezonie truskawkowym :)