https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowa babka marmurkowa

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią królowa dynia:) .... znów będą pyszne babki, babeczki i dania:). Mój Oluś z niecierpliwością czeka na chlebek dyniowy z nutellą (klik), a ja na pieczona dynię z ziołami:). Dziś zaś chciałam zaprosić Was na babkę, która w zeszłym roku bardzo często gościła na naszym stole. W tym roku również będzie, choć spróbuję ją zrobić w wersji pełnoziarnistej. Babka jest wilgotna, bardzo aromatyczna ... jak dla nas zachwycająca:).

Przepis na nią pochodzi z bloga Kornik w kuchni (klik).

 

       Dyniowa babka marmurkowa

 

DYNIOWA BABKA MARMURKOWA

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki puree dyniowego
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao

Mąkę i proszek przesiej do miski. Cynamon wymieszaj z dyniowym puree. Cukier ubij z olejem, dodaj jajka i ubijaj do czasu, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Następnie dodaj puree z dyni i wymieszaj. Zmiksuj, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijaj jeszcze chwilę. Odłóż 3 czubate łyżki ciasta do miseczki i wymieszaj z kakao. Resztę ciasta wlej do foremki babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Ciasto kakaowe nałóż na środek ciasta dyniowego, dookoła kominka. Delikatnie wymieszaj łyżką, aby masy przemieszały się ze sobą. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) lub 175 - 180 stopni C (bez termoobiegu). Upieczoną babkę wystudź w foremce, a następnie wyjmij ją na talerz.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 06 września 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/09/06 10:05:07
Dyniowej babki jeszcze nie jadłam :), kusisz przepisem Jolu :)
-
2016/09/07 23:16:30
Bardzo kuszący przepis Jolu!
Dynia wkrótce będzie stałą pozycją i w mojej kuchni...
Serdeczności!